Όλοι/ες στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 19/2

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει τη μνημονιακή πολιτική, έχοντας χάσει τη κοινωνική συναίνεση, με μόνο της όπλο τη βία, την καταστολή και την ιδεολογική τρομοκρατία. Ξεκίνησε από την εξάλειψη του διαφορετικού και το δόγμα της μηδενικής ανοχής, κάνοντας πογκρόμ εναντίον των μεταναστών και εισβάλλοντας σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και συνεχίζεται με «οργουελικού» τύπου καταστάσεις όπου η Νέα Δημοκρατία παραποιεί και επικαλείται ψεύτικα στοιχεία προκειμένου να κατευθύνει την κοινή γνώμη. Ούτε τα προσχήματα δε τηρούνται πλέον, με αποκορύφωμα τη δήλωση του ΓΓ του Υπ. Οικονομικών, του κ. Μέργου (των 6.000€) ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα (των 586€) είναι υψηλός και πρέπει να μειωθεί.

Αυτός όμως ο εντεινόμενος κυβερνητικός αυταρχισμός σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα υιοθετείται προκειμένου να καλυφθούν τα αδιέξοδα της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. Η καταφυγή στη «βία της επιστράτευσης» και στη συκοφάντηση των αγώνων των εργαζομένων (ΜΜΜ, ναυτεργάτες) και των αγροτών ως συντεχνιακούς, που επιδιώκει την τρομοκράτηση της κοινωνίας,  οδηγεί με γοργά βήματα σε μία δημοκρατία υπό αίρεση. Η με κάθε μέσο και τρόπο υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής σπρώχνει ολοένα και περισσότερο κόσμο στη φτώχεια και την απόγνωση και  ταυτόχρονα βλάπτει τη δημοκρατία, δίνοντας χώρο στην ανάδειξη ακροδεξιών φασιστικών ομάδων όπως η Χρυσή Αυγή, στρέφοντας τον κόσμο εναντίον των αδυνάτων της κοινωνίας και αποπροσανατολίζοντας την οργή τους.

Η κοινωνία, ωστόσο, δεν θα μείνει απαθής και θα αγωνιστεί με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη,  για μια ζωή με αξιοπρέπεια, την Τετάρτη 20/2 στην γενική απεργία, για να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι ο φόβος και η τρομοκρατία δεν περνάνε.

Η μνημονιακή πολιτική δεν θα μπορούσε να μην συνεχιστεί και μέσα στα πανεπιστήμια, όπου μετά την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, το Υπουργείο βεβιασμένα πάει να επιβάλλει άλλη μια απόφασή του, το σχέδιο «Αθηνά». Το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει μία σειρά καταργήσεων, συγχωνεύσεων και ίδρυση νέων ιδρυμάτων, σχολών και τμημάτων καθώς και επαναπροσέγγιση του αριθμού των εισακτέων βάση των κριτηρίων της αγοράς, ενώ οι βασικές αλλαγές στην Αθήνα αφορούν την δημιουργία ενός ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου που θα περιλαμβάνει 5 Πανεπιστήμια της Αττικής, (Πα.Πει., Πάντειο, ΑΣΟΕΕ, ΓΠΑ και Χαροκόπειο) και θα ονομάζεται Αδαμάντιος Κοραής καθώς και την δημιουργία ενός ομοσπονδιακού ΤΕΙ που θα περιλαμβάνει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Το κυρίαρχο είναι ότι όλες αυτές οι αλλαγές και συγχωνεύσεις, κυρίως στα ΤΕΙ, δεν τηρούν κανέναν ακαδημαϊκό κριτήριο ούτε καν προσχηματικά. Αντίθετα είναι εμφανές ότι “κερδισμένα” από τις αναδιατάξεις βγαίνουν εκείνα τα ιδρύματα που πρώτα εφάρμοσαν το νέο νόμο και εξέλεξαν Συμβούλια Διοίκησης όπως τα ΤΕΙ Σερρών και Καλαμάτας.

Όμως για άλλη μια φορά το Υπουργείο έχει απέναντι του την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να βγάζει καταγγελτική απόφαση για το σχέδιο και τους φοιτητές κυρίως των ΤΕΙ να έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις κυρίως στην Πάτρα αλλά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις.

Και τώρα στα της σχολής: Αναβολή μαθημάτων σε μέρες απεργίας όλων των ΜΜΜ κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή, σκλήρυνση των όρων εξέτασης, δυσκολία των θεμάτων σε πολλά μαθήματα ανεξήγητη σε σχέση και με τις παραδόσεις και παλιά θέματα και άρα τεράστια ποσοστά αποτυχίας συνθέτουν το σκηνικό της εξεταστικής που πέρασε. Νιώθουμε σα να μην έγινε για εμάς αλλά για τους καθηγητές και τη Διοίκηση της σχολής. Θεωρούμε ότι τα παραπάνω σε συνδυασμό με το πρωτοφανές ζήτημα του θέματος στο Μπετό αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό, βιβλία και αναλώσιμα που έχουν παρατηρηθεί φτιάχνουν μία κατάσταση όπου μεγάλο κομμάτι των φοιτητών αδυνατεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες της σχολής ειδικά σε μία συγκυρία όπου όλοι μας πιεζόμαστε αφάνταστα οικονομικά. Προφανώς, τίποτα δεν είναι ξεκομμένο από τη νέα λογική που επιχειρείται να επιβληθεί στον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων με τους φοιτητές να μην έχουν λόγο για τίποτα και το κόστος σπουδών να μετακυλύεται σε εμάς, αλλά θεωρούμε ότι χρήζει ιδιαίτερης συζήτησης όλων των φοιτητών όσον αφορά τις δράσεις του ΦΣ για την αντιμετώπισή του.

Ως φοιτητές του σήμερα και εργαζόμενοι του αύριο πρέπει να αναρωτηθούμε: θέλουμε ζωή ή θέλουμε επιβίωση;

Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

Να φτιάξουμε το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας!

Όλοι και όλες στη Γ.Σ. την Τρίτη 19/2 στο αμφ. 1,2 και ώρα 12:30.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s