Μια ακόμη προσπάθεια για συνέλευση ή μια ευκαιρία να μάθουμε ξανά να αγωνιζόμαστε ?


??? st? S????? ?T??? 6

Ζούμε απ’ ότι φαίνεται σε εποχές περίεργες…

Ζούμε σε εποχές που φοιτητές πεθαίνουν γιατί χρησιμοποιούν μια συσκευή θέρμανσης των αρχών του 20ου αιώνα για να ζεσταθούν. Οι οικογένειές τους δεν έχουν χρήματα όχι απλώς για να αγοράσουν πετρέλαιο, αλλά ούτε για τις βασικές διατροφικές ανάγκες τους. Αυτών και χιλιάδων άλλων ανά τη χώρα…

Ζούμε σε εποχές που φοιτητές που διάλεξαν να σπουδάσουν σε μια πόλη μετακινούνται σε μια άλλη, ενώ κάποιοι από αυτούς θα πάρουν ένα πτυχίο που σε μερικά χρόνια δε θα υπάρχει. Το σχέδιο «Αθηνά» κατακρεουργεί τη δημόσια παιδεία, αλλά δε βαριέσαι: «εμάς δε μας πιάνει», παρ’ ότι το συμβούλιο διοίκησης στο ΕΜΠ ήδη διοικεί με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την εξοικονόμηση πόρων… Δυό έννοιες που ήδη στέλνουν στο δρόμο χιλιάδες συμφοιτητές μας!

Ζούμε σε εποχές που προσπαθούμε να σπουδάσουμε για να γίνουμε καλοί σ’ αυτό που θα κάνουμε για την υπόλοιπη ζωή μας. Αλλά τελικά η κοινωνία που θα ευημερούσε από τη δουλειά μας εξοντώνεται και φτωχοποιείται κάθε μέρα. Αλλά ποια δουλειά μας? Αλλά ποιο υπόλοιπο ζωής μας? Με τις πολιτικές του μνημονίου γεννιούνται και γίνονται καθημερινότητα οι προϋποθέσεις για την ανεργία, τη μετανάστευση, τους μισθούς κάτω από τα 500 ευρώ, τον εξαθλιωμένο εργαζόμενο που θα βαφτίζεται «ευέλικτος», «συνεχώς καταρτιζόμενος» και άλλα πολλά παράξενα…

Ζούμε σε εποχές που κάθε στιγμή ακούμε για τα καλά του ατομικού δρόμου: διάβασε για να γίνεις καλός επιστήμονας, διάβασε για να είσαι καλύτερος από τους άλλους, τους ίδιους «άλλους» με τους οποίους περνάς μαζί τις παρακολουθήσεις στο αμφιθέατρο, τους ίδιους «άλλους» με τους οποίους μοιράζεσαι τα ίδια άγχη, τα ίδια όνειρα, τους ίδιους στόχους. Αλλά όχι, εσύ πρέπει να είσαι καλύτερος γιατί αυτοί οι «άλλοι» μπορεί να σου κλέψουν τη θέση… Αλήθεια, πότε ήταν δικιά σου για να κλαπεί?

Ζούμε όμως και σε εποχές όμορφες!

Και είναι όμορφες γιατί μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε ξανά δρόμους που τους είχαμε ξεχάσει: συλλογικότητα, αλληλεγγύη, δημοκρατία.

Συλλογικότητα γιατί όταν θέλουν να μας απομονώσουν, εμείς ενωνόμαστε και αναζητάμε κοινές λύσεις σε προβλήματα που παραμένουν κοινά: σχέδιο Αθηνά και περικοπές στην δημόσια παιδεία, προοδευτική εντατικοποίηση της σχολής και των μαθημάτων, περικοπή συγγραμμάτων.

Αλληλεγγύη γιατί πρέπει να φτιάξουμε μια καινούρια κοινή λογική, όπου αυτό που συμβαίνει στους διπλανούς μας το νιώθουμε κι εμείς είτε είμαστε στο αμφιθέατρο είτε στο δρόμο. Μια κοινή λογική όπου η δική μας επιτυχία θα περνάει μέσα από την ικανοποίηση των καθημερινών όρων ζωής όλων.

Δημοκρατία γιατί ο μόνος τρόπος για να νικήσουν όσοι μας κλέβουν τις ζωές είναι να μας κόψουν τους διαύλους για να επικοινωνούμε, να συναποφασίζουμε, να συνθέτουμε. Γιατί όπου σπέρνεται η σύγκρουση, ο κατακερματισμός και η δημιουργία ενός μόνιμου παραλογισμού εμείς θα προτάσσουμε τη συλλογικότητα, τη σύνθεση, την αυτοοργάνωση!

Ξεκινώντας για να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και επιστρατεύοντας τη φαντασία μας, ποτέ δεν ξέρεις…

Ίσως τελικά αλλάξουμε και τον κόσμο!

Όλες/Όλοι στη Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 20/3 !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s