Κόκκινες Φράουλες Βαμμένες με Αίμα…

Αρκετά χρόνια μετά τη χούντα, αρκετά χρόνια μετά τη δικτατορία, ο φασισμός διατηρεί ακόμα πολλά πρόσωπα. Όχι μόνο η Χρυσή Αυγή αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τη δημοκρατία και για τους ντόπιους και ξένους εργαζόμενους, η κυβέρνηση ακολουθεί ακροδεξιά ατζέντα στα ζητήματα των ελευθεριών, των δικαιωμάτων και της ιθαγένειας, αλλά υπάρχουν και περιοχές στις οποίες  η εκμετάλλευση και η βία αποτελούν καθημερινότητα για κάποιους ανθρώπους.

Στη Μανωλάδα Ηλείας ο κύκλος της ντροπής δεν έχει τέλος. 50 μετανάστες εργάτες που διεκδίκησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους δέχθηκαν εν ψυχρώ πυροβολισμούς από τους «εργοδότες» τους με αποτέλεσμα οι 20 εξ αυτών να καταλήξουν βαριά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ήρθαν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην παραγωγή φράουλας στην Μανωλάδα Ηλείας με την ανοχή των τοπικών αρχών. Ωστόσο, καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει να συγκρουστεί με το δίκτυο που συντηρεί τα εκτεταμένα συμφέροντα των φεουδαρχών της Πελοποννήσου. Το αντίθετο μάλιστα. Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις στηρίζουν με τη σιωπή τους, με την αδυναμία τους να δράσουν, με τη φοβικότητά τους, με τη διαφθορά των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών και με την απουσία ελέγχου στους παραγωγούς ένα δίκτυο δουλεμπορίας που θυσιάζει καθημερινά ανθρώπους στο βωμό του κέρδους.

Οι ειδικές οικονομικές ζώνες που «οραματίζονται» να οικοδομήσουν σην Β. Ελλάδα οι υπέρμαχοι της ανάπτυξης με «κάθε ανθρώπινο κόστος» είναι μια ζωντανή πραγματικότητα στην Μανωλάδα Ηλείας για περισσότερο από μία δεκαετία, όπου η απλήρωτη εξοντωτική εργασία των μεταναστών έχει γίνει άγραφος νόμος. Οι ζώνες αυτές είναι στην ουσία ζώνες στυγνής εκμετάλλευσης ανθρώπων που η ίδια η πολιτεία φροντίζει να μην έχουν δικαιώματα, να είναι αόρατοι, να μην πληρώνονται, να μην έχουν ένσημα, ούτε καν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης.

Στις σημερινές συνθήκες της ακραίας λιτότητας και της πρωτοφανούς ανεργίας, οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ακραία εκμεταλλευόμενη κατηγορία εργαζομένων. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος τους στην αξιοπρεπή εργασία είναι αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζόμενων. Ο αγώνας για τους μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα είναι ένας αγώνας για κάθε Έλληνα εργαζόμενο. Ο αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση των εργατών γης είναι αγώνας για μία ζωή Ελλήνων και ξένων βασισμένη στην αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη. Και αυτές οι αξίες, όπως και η συντροφικότητα δεν γνωρίζουν σύνορα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s