Η κυβέρνηση μας πετάει το γάντι… Ας το σηκώσουμε με τους εργαζομένους της ΕΡΤ!

Τις τελευταίες μέρες ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τη χώρα. Είναι το φάντασμα του αυταρχισμού, της ανελευθερίας και της απολυταρχικότητας. Είναι η πεποίθηση των από κάτω, που ολοένα και φουντώνει, ότι δεν γίνεται άλλο να κυβερνώνται όπως πριν. Είναι συνάμα και ο φόβος που έχει αλλάξει στρατόπεδο… Ο φόβος των κυρίαρχων που συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν όπως μέχρι πρότινος!

Αφορμή στάθηκε  η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, προκειμένου να επανορθώσει για το φιάσκο των ιδιωτικοποιήσεων και του καταρρέοντος «success story». Προς απόλυση βαίνουν 2656 εργαζόμενοι, σβήνουν τρία κανάλια και δεκάδες άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα.

Με το που έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης πλήθος κόσμου άρχισε να συρρέει στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους της. Ήμασταν όλοι αποφασισμένοι να νικήσουμε! Για πρώτη φορά ύστερα από καιρό, έβλεπες στα πρόσωπα των αλληλέγγυων μια έκφραση μοναδική, μια μείξη αγανάκτισης και αποφασιστικότητας, ένιωθες πως κρατούσαν μέσα τους καιρό μια κραυγή και ήθελαν μανιωδώς να τη βγάλουν. Μας θύμισε τις μέρες του Συντάγματος, τις μέρες που η ελπίδα είχε νικήσει το φόβο, τις μέρες που ο κόσμος βγήκε στις πλατείες, έστησε συνελεύσεις και αποπειράθηκε να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του.

Καθώς περνούσε η ώρα, ήταν φανερό ότι η συγκέντρωση εξελισσόταν σε κάτι πολύ συνολικότερο. Εργαζόμενοι από διάφορα σωματεία και χώρους, φοιτητές, άνεργοι και συνταξιούχοι, ο καθένας κουβαλώντας τα δικά του προβλήματα και τη δική του εμπειρία, δημιούργησαν ένα πολυδιάστατο σώμα διαδηλωτών, το οποία κατάφερε να συγκροτήσει μία συνολικότερη αφήγηση, η οποία συμπυκνώθηκε στο αίτημα να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση εδώ και τώρα! Καταλαβαίναμε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συμβολοποιούν τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων!

Είναι αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία, καθώς οι εκτροπές που βιώνουμε δεν έχουν προηγούμενο (βλέπε λογοκρισία 902). Είναι αγώνας για το δικαίωμα στην ποιοτική ενημέρωση. Είναι αγώνας για το δικαίωμα στην εργασία.
Είναι αγώνας και για τον πολιτισμό. Η ΕΡΤ, για εμάς εκπροσωπεί το μέσο εκείνο που όλα τα χρόνια, αδιάκοπα, στήριζε και αναδείκνυε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Προέβαλε, κατά κάποιον τρόπο, ένα πολιτιστικό αντιπαράδειγμα, στεκόμενη απέναντι στα υπόλοιπα μέσα, που ήταν βουτηγμένα στο λάιφσταιλ του 2000, στην εμπορική μουσική, στους τυχάρπαστους «καλλιτέχνες» και στους πλούσιους νεογιάπηδες επιχειρηματίες-πρότυπα που κατέκλυαν τα μεσημεριανάδικα. Ήταν η συχνότητα στην οποία έβρισκαν θέση οι ιδέες και η μαχητική δημοσιογραφία. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις εκπομπές του Βαξεβάνη ή του Αυγερόπουλου.

Επομένως, ο αγώνας αυτός είναι αγώνας που πρέπει να δοθεί από όλους μας και πρέπει να κερδιθεί! Είναι χρέος μας να νικήσουμε! Είναι χρέος μας να αντισταθούμε! Εάν περάσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, τότε θα δημιουργήσει μια καινούρια κανονικότητα, αυτή του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και ιδιαίτερα η νέα γενιά, θα κληθεί να ζήσει σε ένα ακόμη πιο ανελεύθερο μέλλον!

Ήρθε λοιπόν η ώρα να παλέψουμε! Ήρθε η ώρα να κάνουμε το φόβο ελπίδα!
 Ήρθε η ώρα να τους ανατρέψουμε!
Ήρθε η ώρα να ζήσουμε μέρες μαγικές! Μέρες που θα μπορούμε να γελάμε δίχως φόβο!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s