ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι η απεργία των εργαζομένων έχει φτάσει σε μία κρίσιμη καμπή με το υπουργείο να κινείται με γνώμονα τη διάσπασή τους μέσω του συστήματος των απογραφών. Ωστόσο, η απεργία συνεχίζεται με νέα απόφαση της συνέλευσής τους δίνοντας τη μάχη ενάντια στην εξαθλίωση και την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Παρά την κρισιμότητα της μάχης, όμως, η συμμετοχή των φοιτητών του συλλόγου πολιτικών μηχανικών είναι αναντίστοιχη της σημασίας του αγώνα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από τον κυρίαρχο λόγο και την κυβέρνηση εντείνει την εξατομίκευση, την επιτυχία μέσω του διαβάσματος, των εντατικών παρακολουθήσεων και του πανεπιστημίου που λειτουργεί διεκπεραιωτικά και έχει πάψει να είναι χώρος ζύμωσης και συνδιαμόρφωσης. Ακριβώς γι αυτό οι φοιτητές αδυνατούν να δουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μέσω των απολύσεων υποβαθμίζει περαιτέρω τις σπουδές τους, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά κολλέγια. Η ΔΑΠ (δηλαδή ο μόνος εναπομείναντας κυβερνητικός εκπρόσωπος εντός των σχολών) εφαρμόζει ακέραια την κυβερνητική πολιτική μέσω μαζέματος υπογραφών για «ανοιχτές σχολές» ενώ προπαγανδίζει εντός και εκτός ΕΜΠ την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του νόμου και του κλεισίματος του δημόσιου πανεπιστημίου.

Παρόλα αυτά δε μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπόψη μας τη συμβολή του τρόπου που γίνονται οι Γενικές Συνελεύσεις στη γενικευμένη απάθεια και αποπολιτικοποίηση. Πολλές φορές έχουμε τονίσει την ανάγκη αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της δομής της συνέλευσης με τρόπο που θα εμπνέει και θα εμπλέκει ευρύτερα κομμάτια του συλλόγου στη διαδικασία (εκτός των σχημάτων της αριστεράς) αναλογιζόμενοι και τις δικές μας ευθύνες. Είναι απαραίτητο δηλαδή ένα μοντέλο που θα λειτουργεί μέσω τοποθετήσεων του ίδιου του κόσμου της σχολής και συνδιαμόρφωσης που θα βασίζεται στη συμμετοχή των «από κάτω» και όχι σε οποιαδήποτε ανάθεση (με δεξιό ή αριστερό πρόσημο). Με αυτή τη μεθοδολογία οργανώθηκε πριν δύο εβδομάδες συζήτηση εργαζομένων-καθηγητών-φοιτητών με αρκετά μαζική συμμετοχή μέσω ανοιχτού καλέσματος και διοργάνωση από προηγηθείσα συζήτηση. Η πρώτη αυτή προσπάθεια είχε αφενός σκοπό την αναζωογόνηση των διαδικασιών του συλλόγου, αφετέρου την καθιέρωση αντίστοιχων δομών και στο μέλλον. Παρά την επιτυχία του εγχειρήματος, δύο εβδομάδες μετά οι συνάδελφοι της εαακ αποφάσισαν να οργανώσουν αντίστοιχη εκδήλωση μέσω δικού τους καλέσματος αγνοώντας όλη την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας μεθοδολογίας εντός των συλλόγων. Την ερχόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν εκδήλωση στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών  με τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών. Οι συναγωνιστές από την εαακ προσπάθησαν σήμερα μέσα από σχετικό ΔΣ να υποβαθμίσουν τον ρόλο της και να τον περιορίσουν σε  καθαρά ενημερωτικό σύντομης διάρκειας (1 ώρας) προκειμένου να ακολουθήσει αμέσως μετά Γ.Σ. του συλλόγου. Δεδομένου της αδυναμίας να πραγματοποιηθούν ΓΣ τις προηγούμενες εβδομάδες και αδυνατώντας να κατανοήσουν τις ευθύνες που φέρουν για το γεγονός αυτό προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εργαλειακά την εκδήλωση αυτή για να εξασφαλίσουν την απαρτία σε μια  ΓΣ. Διαφωνούμε σε αυτήν την αντίληψη, καθώς όπως έδειξε και η προηγούμενη πρωτοβουλία αυτή η εκδήλωση μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί, μπορεί να λειτουργήσει σαν μια δομή συμπληρωματική με τις ΓΣ, που να συντονίζει τις δράσεις μας, και  άρα είναι πρακτικώς αδύνατο να πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα και η εκδήλωση-συζήτηση και η ΓΣ. Αντίθετα αντιπροτείναμε η ημερομηνία της νέας ΓΣ να προκύψει μέσα από την εκδήλωση με τη συμμετοχή ευρύτερου κόσμου. Οι συναγωνιστές αρνήθηκαν μην μπορώντας να υποχωρήσουν από τον εβδομαδιαίο σχεδιασμό τους, και παρότι ο σχεδιασμός αυτός δεν έχει γίνει ακόμα δεχτός και από τους εργαζομένους, και επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τον ρόλο της  πρωτοπορίας  που  έχουν προσδώσει στον εαυτό τους. Είναι προφανές πλέον ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει όλοι τον εκφυλισμό των διαδικασιών του συλλόγου και δεν θέλουν να συμβάλλουν στην αναμόρφωση και στον εκδημοκρατισμό τους.

ΥΓ: Προτείνουμε σε ορισμένους συναγωνιστές της εαακ να βρουν άλλους τρόπους να διοχετεύουν τη συσσωρευμένη τεστοστερόνη τους, από το να φωνάζουν πάνω από τα κεφάλια των συντρόφων μας στα ΔΣ και να τους απειλούν όταν έχουνε διαφορετική άποψη. Δε φοβόμαστε άλλους κι άλλους στην καθημερινή μας παρέμβαση σε πανεπιστήμιο και κοινωνία, δε θα αλλάξουμε απόψεις επειδή βγάζουνε μερικά ντεσιμπέλ παραπάνω κάποιοι που περνάνε μεταχρονολογημένη εφηβεία… Να γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και των εκφραστών της μέσα στα πανεπιστήμια! Όποιος επιδιώκει να σώσει το μαγαζάκι του θα μας βρει απέναντι!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s