Πρόταση σχετικά με την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου και την διεξαγωγή των εξεταστικών

Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά σημαδεύτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τον αγώνα των εργαζομένων του ΕΜΠ ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις που  προωθούνταν από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με μία άνευ προηγουμένου επίθεση σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, χωρίς κανένα σχεδιασμό και λογική, πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε μια ριζική αποδόμηση των δομών του ΕΜΠ, αδιαφορώντας πλήρως για τα κενά που θα δημιουργούνταν, τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στη λειτουργία του ιδρύματος και την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας που αυτά συνεπάγονταν. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση με τις ενέργειες τις αυτές φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ίδρυμα αυτήν την περίοδο.

Δεδομένου των πιεσμένων χρονικών περιθωρίων, θα πρέπει να αναζητηθεί από μεριάς της σχολής η βέλτιστη δυνατή λύση ώστε οι φοιτητές να μην ζημιωθούν ή πιεστούν υπερβολικά στα πλαίσια βέβαια που αυτό καθίσταται εφικτό. Αναγνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν την στιγμή το αντιμετωπίζουν όσοι φοιτητές θέλουν να πάρουν πτυχίο και να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα είτε να μπουν φαντάροι.

Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί πτυχιακή εξεταστική διάρκειας 2 εβδομάδων από 21-7 έως 1-8 για όσους είναι από 10ο εξάμηνο και πάνω. Η προηγούμενη απόφαση για εξεταστική μόνο για όσους χρωστούν λιγότερο από τρία μαθήματα και έχουν έτοιμη διπλωματική θεωρούμε ότι αφορά ελάχιστους φοιτητές, δεδομένου μάλιστα ότι εαρινή εξεταστική δεν θα γίνει τώρα, αφήνει απέξω μια μεγάλη μάζα φοιτητών που μπορούν και θέλουν να τελειώσουν μέχρι τον Σεπτέμβρη. Για όσους φοιτητές θέλουν να παραδώσουν διπλωματική αυτήν την περίοδο, αυτό να γίνει τέλος Ιουλίου για όσους δεν χρωστούν μαθήματα  ή τέλος Αυγούστου για όσους συμμετέχουν στην πτυχιακή εξεταστική.

Από εκεί και έπειτα όσον αφορά τους υπόλοιπους φοιτητές της σχολής θεωρούμε ότι μια πιθανή απώλεια της εαρινής εξεταστικής θα τους  φορτώσει με μαθήματα και θα τους δημιουργήσει δυσκολίες τις επόμενες εξεταστικές πιθανώς δε πολλούς να τους βγάλει και εκτός προγραμματισμού και να τους καθυστερήσει. Για αυτό προτείνουμε την διεξαγωγή διπλής εξεταστικής τον Σεπτέμβρη. Αρχικά, την διεξαγωγή της εαρινής εξεταστικής συμπιεσμένης (2,5 με 3 εβδομάδες). Μετά το πέρας της να δοθούν διπλωματικές για όσους τελείωσαν σε αυτή την περίοδο και όσοι πέρασαν τα τελευταία μαθήματά τους σε αυτήν την εξεταστική να θεωρηθούν ότι τελείωσαν την εαρινή περίοδο του 13-14. Ταυτόχρονα τότε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους μπορούν (κάτω από 10 μαθήματα με το πέρας αυτής) να αναλάβουν διπλωματική εργασία ώστε να μπορούν να την παραδώσουν τον Φεβρουάριο.
Μετά να ακολουθήσει η επαναληπτική εξεταστική (διάρκειας 4-5 εβδομάδων) στην οποία να προβλεφθεί ώστε τα χειμερινά μαθήματα να προηγηθούν των εαρινών. Μετά το πέρας της να ακολουθήσει η παράδοση διπλωματικών κατά τα γνωστά και να αρχίσουν τα μαθήματα του επομένου εξαμήνου  (20 ή 27 /10).
Κατανοούμε ότι μια παρατεταμένη περίοδος 7-8 εβδομάδων είναι κουραστική και απαιτητική τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους καθηγητές αλλά θεωρούμε ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές ανάλογα με τα μαθήματα που χρωστάνε να πραγματοποιήσουν ένα προγραμματισμό που να τους καλύπτει και ικανοποιεί κατά το μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό προφανώς προϋποθέτει (μην παραγνωρίζοντας προφανώς τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού) την ταχύτερη δυνατή ανακοίνωση του προγράμματος και των δύο εξεταστικών μαζί και την προσπάθεια από μεριάς καθηγητών για την ταχύτερη δυνατή διόρθωση των γραπτών για τα εαρινά μαθήματα. Επίσης δεδομένου ότι σε αυτήν την περίοδο δύσκολα θα προλάβουν να ανακοινωθούν εγκαίρως τα αποτελέσματα των εαρινών, θεωρούμε αυτονόητο ότι όσοι δώσουν δυο φορές κάποιο μάθημα να κατοχυρωθεί η καλύτερη από τις δύο επιδόσεις.

Τέλος, πιθανώς να υπάρξουν ειδικές ή άλλες περιπτώσεις που να χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, για αυτό και πρέπει να υπάρχει η διάθεση από πλευράς καθηγητών και η μέριμνα από μεριάς σχολής να γίνουν οι απαραίτητες διευκολύνσεις, ενώ θεωρούμε  ότι μια «πτυχιακή» εξεταστική θα πρέπει να προβλεφθεί από τώρα και για την επόμενη χειμερινή εξεταστική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s