Ενημέρωση από τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των φοιτητών στους Τομείς, με τον Κοσμήτορα της σχολής

Σήμερα, πριν τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού μας Συλλόγου, ο κοσμήτορας κάλεσε τους εκπροσώπους των φοιτητών στους τομείς, σε μία συνάντηση.

Στη συνάντηση αυτή έθεσε το διαδικαστικό και τυπικό θέμα του πώς οι φοιτητές θα συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις Σχολής (ΓΣΣ). Αρχικά, τόνισε ότι θεωρεί τον καινούριο νόμο, που καταργεί τη συνδιοίκηση, ολιγαρχικό, αλλά είναι αποφασισμένος να τον εφαρμόσει. Η πρότασή του ήταν, όπως έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν, να καλούνται οι εκπρόσωποι των φοιτητών, οι οποίοι θα μπορούν να δηλώνονται και να τοποθετούνται, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Επίσης (χωρίς αυτό να είναι κάποια καινοτομία) τόνισε πως οποιοσδήποτε φοιτητής ή συλλογικότητα θέλει, θα μπορεί να θέτει, πριν από τις ΓΣΣ, θέματα που θα μπουν στην ημερήσια διάταξη της διαδικασίας.

Επίσης είπε ότι αρχές Δεκέμβρη θα καλεστεί η επόμενη ΓΣΣ. Όταν η κουβέντα ήρθε στα ECTS και στο πρόγραμμα σπουδών, ο κ.Κουτσογιάννης επανέλαβε τις θέσεις που είχε υπερασπιστεί και στη συζήτηση.Τέλος έθεσε τον προβληματισμό του για τον τεράστιο όγκο των φοιτητών που έρχονται με μετεγγραφή στη σχολή που αριθμούν περί τους 150.

Η στάση του Εγκέλαδου στη συνάντηση

Αρχικά, ως Εγκέλαδος, τονίσαμε ότι το θέμα της δημοκρατίας δεν λύνεται με διαδικαστικού τύπου ρυθμίσεις. Θεωρούμε ότι είναι αντιφατικό η διοίκηση να θεωρεί ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματα, τη στιγμή που είναι η ίδια η οποία δεν καλεί τους φοιτητές και επιλέγει τις εν κρυπτώ διαδικασίες. Παρ΄όλα αυτά επιμείναμε στο ότι πέρα από τη δυνατότητα των εκπροσώπων των φοιτητών να τοποθετούνται στη διαδικασία, οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι φοιτητές να δηλώνονται και να τοποθετούνται εφόσον το επιθυμούν, πράγμα το οποίο η διοίκηση φαίνεται να αποδέχεται.

Ένα σημαντικό σημείο το οποίο θέσαμε στην κουβέντα και πιέσαμε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι όλες οι εισηγήσεις όλων των επιτροπών, των τομέων και των ΓΣΣ να στέλνονται στους εκπροσώπους των φοιτητών και δηλώσαμε, ότι, όσο θα περνά από το χέρι μας, οι εισηγήσεις αυτές θα κοινοποιούνται στο σύλλογο μέσω του mqn, όπως και ήδη έχουμε κάνει.

Όταν ο κ. Κουτσογιάννης μας κάλεσε, στη συνέχεια, να καταδικάσουμε τα φαινόμενα της προηγούμενης ΓΣΣ με την αρπαγή των πρακτικών και να δεσμευτούμε ότι θα προστατέψουμε τη διαδικασία στο μέλλον, του απαντήσαμε και επιμείναμε στο ότι, δε θα καταδικάσουμε τις πρακτικές αυτές, ακόμη κι αν δε συμμετείχαμε σε αυτές, καθώς, θεωρούμε ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την ίδια την αντιδημοκρατική δομή των ΓΣΣ που αποκλείει τους εκπροσώπους των φοιτητών από το να ψηφίζουν, καθώς και από την ίδια την αντιδημοκρατική στάση της διοίκησης. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί οφείλουμε να «προστατέψουμε» μια εκ θεμελίων αντιδημοκρατική δομή, όπως η ΓΣΣ.

Όσον αφορά τα ECTS και το πρόγραμμα σπουδών, μεταφέραμε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και ζητήσαμε να οριστεί καινούρια ΓΣΣ που θα εξετάζει το θέμα εκ νέου και εκ του μηδενός, δηλαδή χωρίς τίποτα να είναι προαποφασισμένο. Ο κ. Κουτσογιάννης αρνούμενος την (υπογραμμισμένη) διατύπωση, είπε ότι τα δύο αυτά θέματα θα μπουν στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ΓΣΣ. Από εδώ και πέρα, πλέον, είναι θέμα του Φοιτητικού μας Συλλόγου, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Για τη στάση της ΔΑΠ στη συνάντηση

Στη συνάντηση, η ΔΑΠ, πέρα από τη συμφωνία της στην πρόταση της διοίκησης για τα διαδικαστικά της ΓΣΣ επέλεξε να μην τοποθετηθεί σε τίποτα περισσότερο από αυτό. Επέλεξε να μη μεταφέρει τις αποφάσεις του Φοιτητικού μας συλλόγου στη διοίκηση. Η μόνη ζωντανή τους τοποθέτηση ήταν όταν χρειάστηκε να αποκαλέσουν τους εκπροσώπους του Εγκέλαδου «καταληψίες» «φασίστες» και να μας εγκαλέσουν επειδή αρνηθήκαμε να «καταδικάσουμε τη βία». Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στις σχολές.

Εμείς σαν Εγκέλαδος, όπως και στη σημερινή συνέλευση, αλλά και επανειλημμένα, έχουμε δεσμευτεί, ότι, όσο περνάει από το χέρι μας, ο σύλλογος θα είναι ενήμερος για το τι συμβαίνει στις συναντήσεις των εκπροσώπων της σχολής με τη διοίκηση και για το τι στάση κρατάμε σε κάθε διαδικασία στην οποία λαμβάνουμε μέρος. Και αυτό, γιατί αντιλαμβανόμαστε την εκπροσώπηση, όχι ως μια κλειστή διαπραγμάτευση κάποιων «σοφών» φοιτητών με τη διοίκηση, αλλά ως έναν ιμάντα που μεταφέρει τις αποφάσεις των φοιτητών, πιέζει για περισσότερη διαφάνεια, για περισσότερο διάλογο, για περισσότερη δημοκρατία και πρέπει να αποτελείται από άτομα που λογοδοτούν και κρίνονται από το σύλλογό τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s