Από εδώ και πέρα μόνο Ανοιχτές Σχολές!

Η πρόσφατη εκλογική νίκη της αριστεράς, σίγουρα δημιουργεί ένα νέο πολιτικό τοπίο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός έστειλε σπίτι τους όλους εκείνους, όσοι τον εκμεταλλεύτηκαν και τον καταπίεσαν, όλους εκείνους, όσοι ξεπούλησαν τα πάντα και διέλυσαν το κοινωνικό κράτος. Έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι οι καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας σταματούν εδώ και ότι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, επιτέλους, είναι οι πλούσιοι!

Στο χώρο της παιδείας, η ανατροπή ήρθε απλά να κορυφώσει και να συγκεράσει όλους τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, για μια παιδεία δωρεάν, δημόσια και δημοκρατική. Για ένα πανεπιστήμιο ελεύθερο από τις αγορές  και αυτοδιοίκητο. Η αριστερά έρχεται να κατοχυρώσει θεσμικά τα αιτήματα των περασμένων ετών, αν και αυτό είναι αναμφίβολα κάτι το οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε και, σε αυτό το χρονικό σημείο, είναι  εύλογο, για ένα φοιτητικό σχήμα της  ριζοσπαστικής Αριστεράς, να αναρωτιέται τι ρόλους και καθήκοντα καλείται να αντιμετωπίσει, μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Ο Εγκέλαδος, λοιπόν, δεσμεύεται ότι από εδώ και πέρα θα παλεύει για Ανοιχτή Σχολή! Σχολή ανοιχτή στους φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες! Σχολή ανοιχτή σε κάθε φοιτητή χωρίς ταξικούς φραγμούς με φοιτητική μέριμνα, σίτιση και στέγαση! Σχολή ανοιχτή στη δημοκρατία και στο διάλογο! Σχολή ανοιχτή στο διαφορετικό και τον πολιτισμό! Σχολή ανοιχτή στον κοινωνικό πειραματισμό και στις συμμετοχικές δομές καθηγητών-εργαζομένων-φοιτητών! Σχολή ανοιχτή στις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις! Σχολή ανοιχτή στις καταλήψεις και μαχητικές διεκδικήσεις!

Ως αριστεροί και αριστερές , έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε, όχι επειδή ο εκάστοτε υπουργός είναι άλλης πολιτικής απόχρωσης, αλλά επειδή γνωρίζουμε ότι αξίζουμε μια καλύτερη παιδεία και για αυτό ακριβώς το όραμα παλεύουμε. Ενδεχομένως, αν δείξουμε την κατάλληλη εγρήγορση, στην καινούρια αυτή κατάσταση, να μην κληθούμε να «προστατέψουμε» τα αυτονόητα κεκτημένα μας. Θα κληθούμε, όμως και, εκεί είναι το πραγματικά δύσκολο, να οραματιστούμε «επιθετικά» το πανεπιστήμιο που θέλουμε, το πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Σε αυτή την προοπτική, θα χρειαστούμε όλο το πάθος μας, όλες τις δυνατότητές μας, όλη την εμπειρία μας από τους αγώνες του παρελθόντος.

Θα χρειαστεί να σκεφτούμε το πανεπιστήμιο όχι στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά διαφορετικά! Από το πρόγραμμα σπουδών, τη γνώση και το περιεχόμενό της, το τι επιστήμονες θέλουμε να παράγουμε, μέχρι το πώς θα διοικείται το πανεπιστήμιο και θα παίρνονται οι αποφάσεις, χρειάζεται να σκεφτούμε συλλογικά, δημοκρατικά και να πράξουμε διεκδικητικά. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να περάσουμε στην επίθεση!

Ανοιχτές σχολές, λοιπόν! Καλούς αγώνες!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s