‘Η ΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΄Η ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ!

Απ’τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας,οποιοσδήποτε κυκλοφορούσε στο κέντρο της Αθήνας, ερχόταν αντιμέτωπος με εικόνες από το πολύ σύντομο παρελθόν. Όλα τα κεντρικά Ιδρύματα(Πολυτεχνείο,ΝΟΠΕ,ΑΣΟΕΕ) είχαν τεθεί σε ένα καθεστώς “άτυπου” λοκ-άουτ, με κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικούς να περιφρουρούν όλες τις εισόδους των σχολών. Παράλληλα, η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, η οποία τελούσε υπό κατάληψη από αλληλέγγυους-ες στον αγώνα των κρατουμένων απεργών πείνας, είχε αποκλειστεί επίσης από δυνάμεις καταστολής, με οποιονδήποτε περνούσε απ’το σημείο να υφίσταται εξωνυχιστικούς ελέγχους, ακόμα και προληπτικές προσαγωγές.

Σε όλη αυτή η κατάσταση,ήρθε ως επιστέγασμα η επιχείρηση εκκένωσης της Πρυτανείας απ΄τις   αστυνομικές δυνάμεις το πρωί της Παρασκευής. Για μάς η συγκεκριμένη επέμβαση συνιστά καταπατηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και έρχεται σε πλήρη συμπόρευση με το καθεστώς έκακτης ανάγκης, το οποίο, όλο το προηγούμενο διάστημα, προσπαθούσε να μονιμοποιήσει η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Την ίδια στιγμή που στη Βουλή ψηφιζόταν ένα νομοσχέδιο, το οποίο ρηγμάτωνε αυτό το καθεστώς μέσα στις φυλακές, δημιουργώνατς πιό ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και δικαιώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των απεργών πείνας, ο Υπουργός Προ.Πο κ.Πανούσης έδινε εντολή για εισβολή στο χώρο και σύλληψη  όσων βρίσκονταν εντός του(14 στο σύνολο). Την ίδια στιγμή που επανερχόταν στον δημόσιο διάλογο ο στόχος για νομοθετική επανακατοχύρωση του αδημαϊκού ασύλου, μετά την νομοθετική του κατάργηση από το Ν. Διαμαντοπούλου, η κυβέρνηση επέλεγε να ενδώσει στα κελεύσματα των εισαγγελέων, των Πρυτανικών αρχών και του μιντιακού κατεστημένου που ορίονταν για ανομία και απουσία της Πολιτείας.Θεωρούμε, λοιπόν, την επιλογή άρσης του ασύλου, ως μια μεγάλη υποχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης στις πιέσεις μιας συντηρητικής αφήγησης που αναπαράχθηκε στο έπακρον από τα κανάλια της διαπλοκής και την ακροδεξιά αντιπολίτευση όλων των αποχρώσεων καθώς και πως οι πολιτικές ευθύνες χαρακτηρίζουν και την πολιτική ηγεσία και τον ίδιο τον υφυπουργό του υπουργείου Προ. Πο Πανούση. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επί υπουργίας του η δράση της αστυνομίας εγγράφεται σε ένα συνεχές αυταρχισμού και καταστολής, όπως η αντιμετώπιση της πορείας στην Αμυγδαλέζα και η στάση της στις διαδηλώσεις ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η έννοια της ριζοσπαστικής αριστεράς αποδεικνύεται συν τοις άλλοις και από το πώς τα προστατεύει και εμπλέκεται ουσιαστικά μέσα στα κοινωνικά κινήματα και αντιστάσεις και υπό την έννοια αυτή κρίνεται απαράδεκτη η άρση ασύλου επί κυβερνήσεως ενός κόμματος που εγγράφεται στην παράδοση αυτή. Για μας το δίλημμα είναι ξεκάθαρο.Ή με τα κινήματα ή με την καταστολή.

Ως πολιτική συλλογικότητα που παρεμβαίνει στους φοιτητικούς συλλόγους θεωρούμε πως τα ζητήματα που ανακύπτουν στο εσωτερικό και τους χώρους του πανεπιστημίου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιλύονται με όρους καταστολής αλλά από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, αυτό, ωστόσο, σημαίνει πως πρέπει να επανεξετάσουμε με σοβαρότητα το πώς οι σύλλογοι θα έχουν πράγματι τον έλεγχο του ασύλου με την έννοια της με δημοκρατικούς όρους οργάνωσης ή/και στήριξης των αγώνων που δίνονται εντός του, είτε φοιτητικών είτε ευρύτερα κοινωνικών. Αποτελέι λοιπόν για μας σημείο αυτοκριτικής το γεγονός ότι το φοιτητικό κίνημα δεν κατάφερε να προστατέψει το άσυλο απ΄τις δυνάμεις καταστολής, αλλά ούτε να επιλύσει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί απο μια κατάληψη που, κατά τη γώμη μας, είχε φτάσει σε οριακό σημείο, μη εξυπηρετώντας πλέον τον σκοπό της. Από δω και πέρα, πρέπει να παλέψουμε, έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο να είναι ένας χώρος ελευθερίας για τους φοιτητές/τριες, όπου θα μπορούν να στεγάζονται οι αγώνες των υποτελών τάξεων για παιδεία,δημοκρατία,δικαιώματα και αξιοπρέπεια!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s