Την Τετάρτη έχει συνέλευση!

Εν όψει της επετείου της εργατικής πρωτομαγιάς, αναβιώνουν οι μνήμες των αιματοβαμμένων απεργιών στο Σικάγο του 1886 και των αγώνων των εργατών για την καθιέρωση του 8ωρου και την εδραίωση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας. Ο νικηφόρος αυτός αγώνας αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του εργατικού κινήματος ,που μπορεί ακόμα και σήμερα να εμπνέει και να τροφοδοτεί τους αγώνες των “από κάτω” για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, αλλά με αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία!

Στην σημερινή συγκυρία, το φοιτητικό κίνημα οφείλει να βγει ξανά στο προσκήνιο μαχητικά και δημιουργικά, έτσι ώστε να ανατρέψει όλη την προηγούμενη κατάσταση, στην οποία είχαν επιφέρει  τα Ιδρύματα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά. Μία αρχή αποτελεί και η δημοσιοποίηση του νέου πολυνομοσχεδίου για την παιδεία ,το οποίο φαίνεται να επαναφέρει την δημοκρατία μέσα στα Πανεπιστήμια , έννοια την οποία ουσιαστικά η προηγούμενη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ήθελε να αφανίσει μέσω των ΣΙ, της κατάργησης του ασύλου και της απομάκρυνσης των φοιτητών από κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έτσι μπορούμε να πούμε πως δικαιώνει ένα κομμάτι των αγώνων του κινήματος, με την κατάργηση των διαγραφών των  «αιώνιων φοιτητών»,την κατάργηση των συμβουλίων ιδρύματος και την επαναφορά  του ασύλου για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Βέβαια η υποχρηματοδότηση συνεχίζει να παραμένει καθεστώς, πράγμα που καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ  την διεκδίκηση για αύξηση στην χρηματοδότηση της Παιδείας και την ισχυροποίηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της.

Στην κατάσταση αυτής της υποχρηματοδότησης έρχεται να προστεθεί και η  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την  υποχρεωτική ρύθμιση για μεταφορά των διαθέσιμων των ΟΤΑ (δήμοι, περιφέρειες) και των Πανεπιστημίων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τη δέσμευση για άμεση επιστροφή τους .Παρόλο που αυτή η κίνηση δε ζημιώνει άμεσα τα πανεπιστήμια, τα οποία λειτουργούν με τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους, δε μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι πρόκειται για απόφαση που επιβλήθηκε στα ιδρύματα χωρίς κανενός είδος διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και επομένως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτή η κυβέρνηση δε μπορεί να συνεχίσει την πρακτική της νομοθέτησης μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που εδραίωσε η προηγούμενη, πλήττοντας τη δημοκρατία, αλλά θα πρέπει να κάνει συμμέτοχους της λήψης αποφάσεων όλους και όλες τους εμπλεκόμενους-ες.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις ελεύθερες μετεγγραφές των φοιτητών μετά την προσφυγή της κοσμητείας της Αρχιτεκτονικής. Αυτή η εξέλιξη, αντιτίθεται στα συμφέροντα των φοιτητών, οι οποίοι τόσο καιρό είχαν κάνει τον δικό τους προγραμματισμό με άλλα δεδομένα. Επίσης δημιουργεί δεδικασμένο, δίνοντας το δικαίωμα και σε άλλες σχολές να πράξουν το ίδιο, πράγμα που οι Φοιτητικοί Σύλλογοι οφείλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα  συμβεί.

Τέλος, στην περίοδο των διακοπών του Πάσχα, η κατάληψη που πραγματοποιούταν στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου από αλληλέγγυους στα δίκαια αιτήματα των απεργών πείνας, σταμάτησε μετά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής .Η συγκεκριμένη πράξη, για μας, αποτελεί καταπάτηση του ακαδημαϊκού ασύλου και θέτει ξανά εμφατικά το ερώτημα για το πώς και μέσω ποιών δομών το φοιτητικό κίνημα θα  είναι αυτό που θα προασπίζεται το άσυλο των φοιτητικών και κοινωνικών αγώνων.

Να οξύνουμε τους εργατικούς αγώνες, να οργανώσουμε την κοινωνική αντεπίθεση, να τα πάρουμε όλα πίσω και άλλα τόσα!

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την Τετάρτη 29/04 στις 13.00 στο αμφ. 1,2!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s