ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ Ή ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ;

ege

Είναι δυστυχώς δεδομένο, ότι η νέα χρονία που ξεκινάει βρίσκει τόσο το Πανεπιστήμιο, όσο και συνολικότερα την κοινωνία σε πολύ δυσχερή θέση. Οι ελπίδες για τερματισμό των μνημονίων και αναστροφή των πολιτικών της λιτότητας, που εκφράστηκαν τόσο στις εκλογές της 25ης Γενάρη όσο και στο μεγαλειώδες δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, συντρίφθηκαν τραυματικά, μετά την υπογραφή του 3ου και σκληρότερου  μνημονίου, αλλά και την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αιχμή της νεοφιλελεύθερης επέλασης. Κάπως έτσι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων,το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας,η ανεργία, η συντριβή του κοινωνικού κράτους άλλα και η περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών που συνοδεύουν αυτές τις πολιτικές, θα συνεχίσουν, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, να συνιστούν την κυρίαρχη πολιτική. Η γενία μας βιώνει τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών με τον πίο βάρβαρο τρόπο στην καθημερινότητά της. Οι βασικές παροχές των Πανεπιστημίων και η φοιτητική μέριμνα πετσοκόβονται, την ίδια στιγμή το μοναδικό μέλλον που φαντάζει ορατό είναι η μετανάστευση, η ανεργία και η εργασιακή επισφάλεια. Πίο συγκεκριμένα, στη σχολή μας, τα σχεδιαστικά υλικά για το μάθημα του Τεχνικού Σχεδίου, με δήλωση του υπεύθυνου καθηγητή, πλέον δεν θα διανέμονται δωρεάν απ’τη σχολή, αλλά ο καθένας και η κάθεμία είναι αναγκασμένοι να τα αγοράσουν. Βασικά λοιπόν δικαιώματα και παροχές, που διασφάλιζαν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και οι φοιτητές είχαν καταφέρει μέσω των αγώνων τους να κατοχυρώσουν, έρχονται πλέον να περάσουν στη σφαίρα του παρελθόντος. Παράλληλα, ο νόμος Μπαλτά για την παιδεία που ερχόταν να ενσωματώσει κάποια από τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος (διαγραφές,Συμβούλια Ιδρύματος), φαίνεται να μπαίνει στον πάγο από το νέο Υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια στιγμή που το “λεφτά για την Παιδεία δεν υπάρχουν” επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους από όλα τα επίσημα χείλη, τα λεφτά για τους στατιωτικούς εξοπλισμούς και την χρηματοδότητη για την φύλαξη των συνόρων ξεχειλίζουν! Οι πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή, που έχουν προκαλέσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έχουν δημιουργήσει υπέρογκες προφυγικές ροές προς την ΕΕ. Οι πρόσγυγες με τις οικογένειές τους ,αφού καταφέρουν να αποδράσουν απο την τραγωδία που εκτυλίσσεται στις χώρες τους, έρχονται αντιμέτωποι με τις δολοφονικές και ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ. Η Ευρώπη-Φρούριο έχει γεμίσει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο με κορμια προσφύγων και μεταναστών, μέσω της στρατωτικοποίησης των συνόρων της και την ανάθεση φύλαξής του στην Frontex. Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονται στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, με την παντελή έλλειψη κρατικής μέρμνας για αυτούς να είναι κάτι παραπάνω από εκκωφαντική. Υπο αυτή την κατάσταση, ο Φοιτητικός μας Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία, το προηγούμενο διάστημα, να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες μέσω της συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Η πρωτοβουλία αυτή είναι αναγκαίο να ανοιχτεί περεταίρω στον Σύλλογο,να συντονιστεί με άλλες αντίχτοιχες κινήσεις και να αναβαθμίσει την δράση της.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο που φαντάζει ζοφερό, κάνεις δεν μπορεί να σταθεί μόνος τους ή να κάνει πως δεν βλέπει τα προβλήματα της καθημερηνότητάς του. Η γενία μας έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλλημα που δεν της αφήνει και πολλά περιθώρια. Είτε θα τους επιβεβαιώσουμε και θα γίνουμε η “χαμένη” γενιά ,είτε θα γίνουμε η γενιά που θα διεκδικήσει της ανάγκες της και το μέλλον που της αναλογεί,η γενιά της αντεπίθεσης! Μπροστά στην συνολική επίθεση που δέχονται οι ζωές μας, μπροστά σε εικόνες ανθρώπων που τους ποδοπατάει η δίψα των κυρίαρχων για χρήμα και εξουσία, ο δρόμος μας μπορεί να είναι μόνο συλλογικός και τα μόνα όπλα μας η αλληλεγγύη και η αντίσταση!

ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ,ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ ,ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20/1,0 ΣΤΙΣ 14:30, ΣΤΟ ΑΜΦ1,2!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s