Για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρά μας!

eleytheriaΚάθε χρόνο, τέτοια εποχή, πολλά λόγια γράφοντα και λέγονται για εκείνες τις
μέρες του Νοέμβρη του ’73. Λόγια πολλές φορές πομπώδη και υμνητικά, για μια άλλη εποχή, σχεδόν μουσειακή, για ένα ηρωικό παρελθόν που έχει περάσει στη σφαίρα των αναμνήσεων.

Είναι όμως όντως εκείνα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μια ακόμα σελίδα στα βιβλία της Ιστορίας ή μια ζωντανή και παρούσα εικόνα στο σήμερα; Είναι όντως εκείνο το βράδυ της 16ης προς 17ης Νοέμβρη μια ακόμη μεμονωμένη ηρωική στιγμή κάποιων θαρραλέων ή εκείνη η στιγμή που συμπυκνώνει και εμπνέει τους συλλογικούς αγώνες του χθες, του σήμερα και του αύριο; Είναι όντως εκείνο το αίτημα γα ψωμί-παιδεία-ελευθερία κάτι ξεπερασμένο, ένα σύνθημα από άλλες εποχές ή ένας διαρκής αγώνας που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί; Είναι εν τέλει εκείνο το μήνυμα του Πολυτεχνείου ακόμα επίκαιρο;

Κάπου εδώ θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και κάποιες απαντήσεις. Όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, αλλά και ένα διάστημα πριν από αυτά, ο ελληνικός λαός έδωσε μεγαλειώδεις αγώνες. Αγώνες ενάντια σε απολύσεις, σε περικοπές, ενάντια στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος, αγώνες για δικαιώματα και ελευθερίες. Όλοι αυτοί οι αγώνες, μέσα στη διαφορετικότητά τους, είχαν ένα βασικό-πυρηνικό συνδετικό κρίκο. Το μεγάλο και εμφατικό αίτημα για δημοκρατία! Για δημοκρατία πραγματική, συμμετοχική, άμεση. Απ΄τις πλατείες του ’11 μέχρι τα μεγάλα φοιτητικά κινήματα , απ΄τις Σκουριές μέχρι τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις κατά των μνημονίων η κοινωνία που αγωνιζόταν διεκδικούσε, πέραν των άλλων, το δικαίωμά της να μπορεί να καθορίζει εκείνη την ζωή της, διεκδικούσε να επιλέγει εκείνη τις πολιτικές που θα εφαρμόζονται. Αυτό το αίτημα όμως ποτέ δεν ήρθε να δικαιωθεί. Ούτε όταν στις 25 Γενάρη ψήφισε για ακύρωση των μνημονίων, ούτε όταν στις 5 Ιούλη ψήφισε για τερματισμό της λιτότητας. Οι πολιτικές που επιβάλλονται στην κοινωνία εδώ και 5 χρόνια, ότι και να συμβεί, παραμένουν ίδιες, μέσα από μια πορεία συνεχών και μικρών πραξικοπημάτων, τόσο ¨εισαγώμενων¨, όσο και ¨εγχώριων¨.

Την ίδια στιγμή η νεολαία βιώνει ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας. Μιας ομηρίας που διαμορφώνεται απ΄την απουσία οποιασδήποτε προοπτικής γι΄αυτήν, απ΄το γεγονός ότι κανένας και καμία μας δεν μπορεί να σχεδιάσει τη ζωή και το μέλλον του/της όπως θέλει. Η γκρίζα ζώνη της επισφάλειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελευθερίας επιλογών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ζωή, παρά μόνο για επιβίωση, επιβάλλοντας μια νέα μορφή πειθάρχησης και καθυπόταξης. Παράλληλα το κράτος έκτακτης ανάγκης φροντίζει με τους μηχανισμούς του να καταστέλλει οποιαδήποτε φωνή αντιδρά, οποιοδήποτε κεφάλι σηκώνεται.

Το ίδιο το πανεπιστήμιο, ο κοινωνικός μας χώρος, πλέον, αποτελεί μια δύναμη συμπιεστική για τη ζωή της νεολαίας. Ένα πανεπιστήμιο υπερ-εντατικοποιημένο, σε μια ζωή στατική, χωρίς μέλλον και προοπτικές. Ένα πανεπιστήμιο, που σε συνθλίβει, γιατί έχει σταματήσει να αποτελεί τον ζωτικό χώρο διαλόγου που ήταν κάποτε. Ένα πανεπιστήμιο, συρόμενο ολοταχώς στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκείνο το περίφημο μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι επίκαιρο και καλεί ξανά τη νεολαία να κάνει αυτό που πάντα καλά ήξερε. Να αγωνιστεί για ελευθερία και δημοκρατία!Να αγωνιστεί για ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό! Να αγωνιστεί για μια άλλη κοινωνία που είναι εφικτή! Να αγωνιστεί για να πάρουν τα όνειρά της εκδίκηση!

Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική!

 

Όλοι/ες στη Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. την Τρίτη 10/11, στις 14:30, στο ΑΜΦ1,2!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s