Στη διεθνοποίηση της καταστολής απαντάμε με αλληλεγγύη!

Την Πέμπτη 12/11, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, διαδραματίστηκε στην Αγία Παρασκευή ένα πρωτοφανές σήριαλ καταστολής, όταν πραγματοποιήθηκαν αιφνίδιες εισβολές αστυνομικών στα σπίτια 5 φοιτητών,Χωρίς τίτλο οι οποίοι συνελήφθησαν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (!) μετά από απαίτηση των ιταλικών αρχών. Το ένταλμα ζητούσε την έκδοσή τους στην Ιταλία, με την κατηγορία ότι «εθεάθησαν» να συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια την Πρωτομαγιά του 2015 στις κινητοποιήσεις No Expo κατά της διεθνούς έκθεσης Expo Milano 2015. Αυτή η διαδικασία είναι πραγματικά πρωτοφανής, αφού ενεργοποιεί μία συμφωνία ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην άμεση έκδοση εγκληματιών σε περιπτώσεις βαρέων κακουργημάτων (π.χ. λαθρεμπόριο, trafficking κ.τ.λ.), εκπέμποντας ουσιαστικά ένα μήνυμα καταστολής πανευρωπαϊκά. Μια διαδικασία, λοιπόν, που θεσπίστηκε για να αντιμετωπίσει τα πιο σκληρά εγκλήματα, αρχίζει πλέον να χρησιμοποιείται απέναντι σε πολίτες κατά την άσκηση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
Οι πέντε φοιτητές προσήχθησαν στο Μιλάνο, μία μέρα μετά την πορεία, στις 2 Μαΐου 2015, σε μαζικές προσαγωγές σε καφετέρια, με μοναδικό κριτήριο ότι έβγαιναν από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς την παρουσία διερμηνέα, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού υποχρεώθηκαν να δώσουν δείγμα DNA, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Έξι μήνες μετά, και ενώ οι Ιταλοί δικηγόροι που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση δεν ενημερώθηκαν ποτέ, η Ιταλική αστυνομία δημοσιοποίησε τα ονόματα των Ελλήνων φοιτητών, καθώς και άλλων Ιταλών συλληφθέντων, υποστηρίζοντας ότι, μετά από εκτενή ανάλυση φωτογραφιών και βίντεο, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτοί είναι οι πρωταίτιοι των επεισοδίων του No Expo.Έτσι η αστυνομία του Μιλάνου, εκτός των πρωτοφανών και απαράδεκτων διαδικασιών, παραβιάζει διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας, υποδεικνύοντας ως ένοχους τους φοιτητές, δημοσιεύοντας τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους στον Τύπο, δημιουργώντας κλίμα σε βάρος τους.
Η απόφαση για την έκδοσή τους ή μη στη γειτονική χώρα αναμένεται μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο. Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι το Ιταλικό Δίκαιο, δεν αναγνωρίζει ανώτατο όριο προφυλάκισης, με συνέπεια οι συλληφθέντες να κρατηθούν προφυλακισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ως τη δίκη. Αυτή η έκδοσή τους στην Ιταλία θα σημαίνει την πλήρη απομόνωση, την οικονομική τους εξόντωση και την αδυναμία υπεράσπισής τους (άλλη γλώσσα και άλλο δίκαιο), αντιμετωπίζοντας μάλιστα κατηγορίες που στην Ελλάδα αναγνωρίζονται ως πλημμελήματα ενώ στην Ιταλία θεωρούνται κακουργήματα. Η ποινή ,δηλαδή, που μπορεί να προέλθει ,αν δικαστούν στην Ιταλία, ανέρχεται στα 10 χρόνια φυλάκισης.
Ως φοιτητές και μέλη του αγωνιστικού μπλοκ δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι σε μια τέτοια πρωτοφανή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι απέναντι σε μία Ευρώπη που έχει ανοιχτά σύνορα μόνο για την κασταστολή και το κεφάλαιο και κλειστά για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι πέντε φοιτητές, όλοι τους με ενεργό δράση στο φοιτητικό κίνημα, συνελεύσεις γειτονιών και εργατικές διεκδικήσεις, δεν είναι ούτε τρομοκράτες ούτε επικίνδυνοι εγκληματίες. Είναι κάποιοι από τους χιλιάδες που τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν σε συλλογικές κινητοποιήσεις ενάντια στη βαρβαρότητα των μνημονίων, στην υποτίμηση των ζωών τους, στην περιστολή των δικαιωμάτων τους, απέναντι στην άγρια καταστολή, διεκδικώντας ένα άλλο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος της Ε.Ε. ζητά την έκδοση πολιτών από ένα άλλο, για λόγους που αφορούν στην πολιτική τους δράση. Οι ακραίες αυτές μεθοδεύσεις, αποσκοπούν στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και τον παραγκωνισμό των κοινωνικών αντιστάσεων. Η Ιταλία στέλνει ένα πρωτοφανές μήνυμα καταστολής στο οποίο πρεπει όλοι να απαντήσουμε με ένα εξίσου σαφές μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους εκείνους και εκείνες που συνεχίζουν να αγωνίζονται, να διεκδικούν, να οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο. Ας μην αφήσουμε το φόβο και την καταστολή να ηγεμονεύσουν και ας βγούμε μπροστά στις επερχόμενες κινητοποιήσεις ενάντια στην έκδοση των 5 φοιτητών.
Να μην εκδοθούν οι 5 αγωνιζόμενοι φοιτητές
Παύση κάθε δίωξης
Αλληλεγγύη στους 5 Ιταλούς κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση

Τρίτη 24/11 Συγκέντρωση στην Ιταλική πρεσβεία (Βας. Σοφίας & Σέκερη) στις 18.00

Σάββατο 28/11 Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης & ΠΟΡΕΙΑ. Μοναστηράκι στις 12.00

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s