Τα όρια είναι για να τα καταργούμε!

Την Πέμτη 7/1 συγκλήθηκε στη σχολή κοινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής και της UntitledΕπιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών, με θέμα την οργάνωση των εαρινών μαθημάτων της χειμερινής εξεταστικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το Υπουργείο Παιδείας, δίνεται η δυνατότητα στους επι πτυχίω φοιτητές και για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εξαμήνου. Η επιτροπή παρ’όλα αυτά, σε ρόλο απουσιολόγου και προσπαθώντας με παραδείγματα να κάνει την εξαίρεση κανόνα, τόνισε την ανάγκη να μην δηλώνονται όλα τα μαθήματα, με τη δικαιολογία ότι πολλοί φοιτητές, είτε δεν προσέρχονται στην εξέταση, είτε δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας, ενώ λόγω της δραματικής μείωσης σε καθηγητικό και λοιπό προσωπικό, αποφασίστηκε να οργανωθούν οι εξετάσεις στη βάση του περιορισμού προσωπικού, αιθουσών και διαθέσιμου χρόνου. Παράλληλα με την πρόφαση ότι οι συνεχείς εξετάσεις μετατρέπουν τη σχολή σε εξεταστικό κέντρο και υποβαθμίζουν τις σπουδές και το δίπλωμα της Σχολής, έγινε πρόταση να υπάρχει μέγιστο όριο εγγραφής στο εγγραφολόγιο (10 μαθήματα ανά εξάμηνο) και για τους επι πτυχίω αλλά και για τους υπόλοιπους φοιτητές, με τη λήψη της απόφασης να εκκρεμεί μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση τμήματος.
Μία τέτοια απόφαση, ως προς τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις (μειωμένες αίθουσες και προσωπικό) αλλά και ως προς τον τρόπο που προτείνεται να γίνονται από το επόμενο εξάμηνο οι εγγραφές, είναι τελείως πράλογη και υποκριτική. Την ώρα που οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος καθώς και η εν γένει υποχρηματοδότιση της παιδείας, δεν βρίσκει απέναντι της καμία αντίδραση από τη διοίκηση της Σχολής, η ίδια διοίκηση προτείνει την προσφυγή κατά της ΠΝΠ για αντισυνταγματικότητα αν και δέχεται με μεγάλη ευκολία την διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς τα απαραίτητα υλικά, συγγράμματα και σημειώσεις. Παράλληλα με προφάσεις για την εικόνα του Ιδρύματος και την «διευκόλυνση» των φοιτητών, στοχοποιεί τους φοιτητές που δεν είχαν την δυνατότητα να τελειώσουν στα 5 έτη, ποινικοποιεί το δικαίωμα καθενός από εμάς να κατανέμει τον χρόνο του όπως ο ίδιος έχει ανάγκη, κάνει ακόμη πιο δύσκολη και οικονομικά επιβαρυντική για έναν φοιτητή την απόκτηση του πτυχίου. Μία τέτοια απόφαση θα έρθει να εντατικοποιήσει περαιτέρω τις σπουδές μας, και να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα του φοιτητή της σχολής, που θα καλείται, όλο και περισσότερο, να συμμετέχει σε υποχρεωτικές προόδους και εργασίες, να παρακολουθεί περισσότερες διδακτικές ώρες από το προβλεπόμενο(βλ. αναπληρώσεις μαθημάτων ακόμη και τα Σάββατα), να διαβάζει όλο και παραπάνω λόγω της αυξανόμενης δυσκολίας των μαθημάτων και αν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στους ρυθμούς αυτούς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα «εκδιώκεται» από το πανεπιστήμιο (βλ. διαγραφές φοιτητών, μείωση επιπλέον ετών φοίτησης).Με άλλα λόγια μία τέτοια απόφαση θα έρθει να δημιουργήσει μία καθημερινότητα στην οποία δεν θα χωράει καμία άλλη δραστηριότητα εκτός από την ενασχόληση με τη σχολή, να μετατρέψει τη σχολή από κοινωνικό χώρο σε εξεταστικό κέντρο.
Η εφαρμογή του ορίου δηλώσεων, δεν πρέπει να περάσει, τόσο γιατί θα υποβάλλει τον φοιτητή σε ένα διαρκές κυνήγι δεξιοτήτων και βαθμών και θα του αποσπά όλο και περισσότερο χρόνο από την καθημερινότητα του, όσο γιατί θα αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο για τις διεκδικήσεις του συλλόγου, που κάποιοι τόσο πολύ θα ήθελαν να υπάρχει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που χρόνια τώρα δήθεν νοιάζονται για τον φοιτητή, απαξιώνουν το μάθημα, μοιράζοντας σημειώσεις και «διευκολύνοντας» τον, τώρα επικροτούν την περαιτέρω εντατικοποίηση που άλλωστε θα ενισχύσει περισσότερο το κομματικό τους μαγαζί. Μπροστά σε αυτή την υποκριτική και άδικη πρόταση και με την αντίληψη ότι για τα θέματα που αφορούν τους φοιτητές πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, είναι σημαντικό να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο μία απόφαση σαν και αυτή. Για τον λόγο αυτό:
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΣΤ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19/1

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s