Γιατί πρέπει να έρθεις στη συνέλευση της Τετάρτης

 

la beaute est dans la rueΤον τελευταίο μήνα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βαθαίνοντας τις μνημονιακές   πολιτικές ,έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα σχέδιο νόμο για το ασφαλιστικό –προκαλώντας  τεράστια κοινωνική αντίσταση – που μεταλλάσσει την δημόσια ασφάλιση, και ωθεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία μαζικά στη μετανάστευση και την μαύρη εργασία. Στήνοντας ένα επικοινωνιακό πόλεμο πάνω στο ύψος των υφιστάμενων συντάξεων, επιχειρεί να αποκρύψει τις χειρότερες πλευρές του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αλλάζει εντελώς το τοπίο των εργασιακών συνθηκών και σφραγίζει τον εργασιακό μεσαίωνα  για την νέα γενιά εργαζομένων . Καταρχήν αυξάνει τρομακτικά τις εισφορές για όσους δουλεύουν ως μισθωτοί (μπλοκάκια) αλλά πληρώνουν εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς μάλιστα κανένα εργασιακό δικαίωμα.  Οι εισφορές ορίζονται στο 38,45% (Κύρια Σύνταξη 20%, Υγεία 6.95%, Εφάπαξ 4%, Επικουρική 7.5%)  του εισοδήματος .Ενδεικτικά , μια νέα πολιτικός μηχανικός που παίρνει 1000 ευρώ το μήνα ,πλήρωνε εισφορά ύψους 172,59 ευρώ ενώ τώρα θα πληρώνει εισφορά 384,50 ευρώ (το 38,45% του μισθού ). Το μηνιαίο της εισόδημα δηλαδή ,θα μειωθεί  212 ευρώ !!  Με το νέο νομοσχέδιο συνεχίζεται η ενοποίηση ασφάλισης και φορολογικών εισπρακτικών μηχανισμών . Επιπρόσθετα καταργεί τις εκπτώσεις για τους κάτω της 5ετίας νέους επιστήμονες. Συμπληρωματικά στο όλο πλαίσιο της κοινωνικής αδικίας  , είναι βέβαιο πως οι «μεγάλοι» του κλάδου μας θα τη γλυτώσουν και πάλι, εμφανίζοντας για παράδειγμα τα εισοδήματά τους ως μερίσματα στις εταιρίες τους, τα οποία δεν συνυπολογίζονται για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πέρα από την επίθεση που δεχόμαστε σαν  νεολαία  όσον αφορά τα εργασιακά , τις τελευταίες δύο εβδομάδες  ερχόμαστε αντιμέτωποι στη σχολή  με αλλαγές που θέλουν να  κάνουν ακόμη πιο δυσμενείς τους όρους των σπουδών μας . Ο λόγος για την περίφημη πρόταση του κοσμήτορα της σχολής για εισαγωγή ορίου δήλωσης  10 μαθημάτων ανά εξάμηνο . Πιο αναλυτικά, ο κύριος Κουτσογιάννης προτείνει να μπορούν οι φοιτητές να δηλώνουν ανά εξάμηνο μέχρι 10 μαθήματα τα οποία θα παρακολουθήσουν και στη συνέχεια θα εξετάζονται  σ΄αυτά . Στην επαναληπτική εξεταστική οι φοιτητές θα μπορούν να δώσουν όσα απ΄τα 20 μαθήματα των δύο εξαμήνων δεν πέρασαν ή δεν προσήλθαν καν στην εξέταση τους . Η πρόταση αυτή ήταν να ψηφιστεί στη γενική συνέλευση τμήματος στις 19/01 , πράγμα που ύστερα από απαίτηση των φοιτητών πάγωσε. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνεται στις σπουδές μας χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας . Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί κεκτημένο του συλλόγου μας ,το οποίο ο κύριος Κουτσογιάννης αμφισβητεί ευθέως με το να προσπαθεί να περάσει ‘’νύχτα ‘’ – με τη σχολή κλειστή λόγω εξεταστικής και τους φοιτητές να μην έχουν καμία ενημέρωση – τις όποιες ’’καινοτομίες’’ σκέφτεται να κάνει . Ως προς το περιεχόμενο της , η εν λόγω ‘’καινοτομία’’  εντατικοποιεί  περαιτέρω τις σπουδές μας , περιορίζει ακόμη περισσότερο την ελευθερία μας να διαμορφώσουμε την καθημερινότητα μας και  σφραγίζει την μετατροπή της σχολής σε εξεταστικό κέντρο. Σε συνδυασμό με τον φόρτο εργασίας στη σχολή , τη συνεχώς αυξανόμενη δυσκολία και το υπέρογκο κόστος σπουδών, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την καθεμία/να  μας .

Στο παραπάνω έρχεται να προστεθεί  η αλλαγή στις  πειθαρχικές διατάξεις  της σχολής που αφορά την αυστηροποίηση της ποινής όσων πιάνονται την ώρα της εξέτασης με κινητό. Σύμφωνα με τον καινούργιο κανονισμό αυτοί θα τιμωρούνται με εξαμηνιαία διακοπή σπουδών . Η αυστηριοποίηση της ποινής προφανώς πηγάζει απ’ την ανάγκη για αντιμετώπιση των κυκλωμάτων αντιγραφών , που τόσα χρόνια στήνει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ .Παρόλ’ αυτά ερχόμαστε αντιμέτωποι με  μια  υπερβολικά αυστηρή ποινή , η οποία εξισώνει αυτά τα κυκλώματα με οποιοδήποτε μεμονωμένο περιστατικό .Πριν αναλάβει η διοίκηση της σχολής το ρόλο του δικαστηρίου θα έπρεπε  να αναζητά τα αίτια των αντιγραφών, καθώς και να αναλογίζεται αν οι τελευταίες αποφάσεις της (βλ. όριο δηλώσεων) συμβάλλουν ακριβώς σε αυτό το φαινόμενο .Το γεγονός ότι η ποινή ψηφίστηκε χωρίς να πληρεί η ΓΣΤ απαρτία καθηγητών, αποτελεί κακό προηγούμενο αυταρχισμού για τη σχολή μας .

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη σε όλους μας , η ανάγκη για την νεολαία να συντονιστεί και να διεκδικεί μαζικά και συλλογικά . Για να ανατρέψουμε  τον εργασιακό  μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν και να μην δεχτούμε  ότι είμαστε η χαμένη γενιά . Γιατί η εντατικοποίηση των σπουδών μας  και  η αυστηροποίηση των πειθαρχικών διατάξεων έρχονται κόντρα στο πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε ,το αντιπαράδειγμα στην επιχειρησιακή κουλτούρα και το καριερισμό ,στο οποίο έχουμε όλοι δικαίωμα . Το πανεπιστήμιο των αναγκών μας.

Όλοι & Όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, την Τετάρτη 03/02 , στις 12:00, στο Αμφ.1.2.

 

Σχολιάστε