ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ!

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημοσιοποιήσει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό το οποίο, όπως αναμενόταν, εναρμονίζεται πλήρως με την λογική της λιτότητας και της κατακερμάτισης της δημόσιας ασφάλισης. Το αποτέλ10669096_362464383933498_3607936628844289878_oεσμα; Oι συνταξιούχοι να στερούνται βασικό μέρος της σύνταξής τους και να δημιουργείται ένα μη βιώσιμο περιβάλλον για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως το πιο ανησυχητικό κομμάτι είναι, ότι στήνοντας ένα επικοινωνιακό πόλεμο πάνω στο ύψος των υφιστάμενων συντάξεων, οδηγεί πολλούς νεόυς εργαζομένους να επιλέξουν είτε να γίνουν οικονομικοί μετανάστες με αβέβαιο μέλλον, είτε να γίνουν θύματα της μαύρης εργασίας, έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας.
Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά. Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει καταθέσει ο Υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, αυξάνει τρομακτικά τις εισφορές για όσους δουλεύουν ως μισθωτοί (μπλοκάκια) αλλά πληρώνουν εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς μάλιστα κανένα εργασιακό δικαίωμα. Οι εισφορές ορίζονται στο 38,45% (Κύρια Σύνταξη 20%, Υγεία 6.95%, Εφάπαξ 4%, Επικουρική 7.5%) του εισοδήματος .Ενδεικτικά , μια νέα πολιτικός μηχανικός που παίρνει 1000 ευρώ το μήνα ,πλήρωνε εισφορά ύψους 172,59 ευρώ ενώ τώρα θα πληρώνει εισφορά 384,50 ευρώ (το 38,45% του μισθού ). Το μηνιαίο της εισόδημα δηλαδή ,θα μειωθεί 212 ευρώ !! Με το νέο νομοσχέδιο συνεχίζεται η ενοποίηση ασφάλισης και φορολογικών εισπρακτικών μηχανισμών . Επιπρόσθετα καταργεί τις εκπτώσεις για τους κάτω της 5ετίας νέους επιστήμονες. Συμπληρωματικά στο όλο πλαίσιο της κοινωνικής αδικίας , είναι βέβαιο πως οι «μεγάλοι» του κλάδου μας θα τη γλυτώσουν και πάλι, εμφανίζοντας για παράδειγμα τα εισοδήματά τους ως μερίσματα στις εταιρίες τους, τα οποία δεν συνυπολογίζονται για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πέρα από τον εξευτελισμό του επαγγέλματος του μηχανικού λόγω του ασφαλιστικού, πρόσφατα βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με αποφάσεις που πάρθηκαν απ΄την διοίκηση της σχολής και αλλάζουν άρδην τους όρους σποδών μας. Προφανώς ο λόγος για την περίφημη πια πρόταση του κοσμήτορα της σχολής για εισαγωγή ορίου δήλωσης 12 μαθημάτων ανά εξάμηνο. Πιο αναλυτικά, ο κύριος Κουτσογιάννης προτείνει να μπορούν οι φοιτητές να δηλώνουν ανά εξάμηνο μέχρι 12 μαθήματα τα οποία θα παρακολουθήσουν και στη συνέχεια θα εξετάζονται σ΄αυτά . Στην επαναληπτική εξεταστική οι φοιτητές θα μπορούν να δώσουν όσα απ΄τα 24 μαθήματα των δύο εξαμήνων δεν πέρασαν ή δεν προσήλθαν καν στην εξέταση τους . Παρόλο που η πρόταση αυτή ήταν να ψηφιστεί στη γενική συνέλευση τμήματος στις 19/01, ύστερα από απαίτηση των φοιτητών πάγωσε. O κύριος Κουτσογιάννης δεν σταμάτησε εκεί και αποφάσισε για ακόμη μια φόρα να προχωρήσει σε αντιδημοκρατικές διαδικασίες παραγκωνίζοντας πλήρως τους φοιτητές. Την Παρασκευή 5/2 έθεσε το ζήτημα σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, με το μέτρο να υπερψηφίζεται με το καταπληκτικό σκορ 42-0 απ ‘τα μέλη ΔΕΠ, αγνοώντας τόσο την απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου του συλλόγου μας που εναντιωνόταν στην πρόταση για το όριο δήλωσης όσο και την δυναμική διαμαρτυρία φοιτητών στο γραφείο του κοσμήτορα. Στην απαράδεκτη και αυθαίρετη αύτη στάση της διοίκησης, έρχεται να προστεθεί και η αυστηροποίηση της ποινής όσων πιάνονται με κινητό την ώρα της εξέτασης, οι οποίοι πλέον θα τιμωρούνται με την εξαμηνιαία(!) διακοπή των σπουδών τους. Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε η πειθαρχική διάταξη, αφού υπερψηφίστηκε σε μια συνέλευση καθηγητών χωρίς απαρτία(στην αίθουσα βρισκόντουσαν και ψήφισαν 5 μόνο μέλη ΔΕΠ από τους 58 δικαιούχους),πρέπει να επισημανθούν και οι σοβαρές προβληματικές της πρότασης αυτής. Καταρχήν, δεν αναζητούνται οι βαθύτερες αιτίες για τους οποίους ένας φοιτητής/τρια αντιγράφει. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εξισώνει την αντιγραφή μέσω των πελατειακών κυκλωμάτων και δικτύων, εδραιωμένων από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις του συλλόγου, με οποιοδήποτε μεμονωμένα περιστατικά.
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε, αλλά συνεχίζουμε μέχρι να γίνει κατανοητό από την διοίκηση της σχολής, πως καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνεται στις σπουδές μας χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας ως φοιτητές/τιες . Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί κεκτημένο του συλλόγου μας ,το οποίο ο κύριος Κουτσογιάννης αμφισβητεί ευθέως με το να προσπαθεί να περάσει ‘’νύχτα ‘’ – με τη σχολή κλειστή λόγω εξεταστικής και τους φοιτητές να μην έχουν καμία ενημέρωση – για τις όποιες ’’καινοτομίες’’ σκέφτεται να κάνει . Ως προς το περιεχόμενο της , η εν λόγω ‘’καινοτομία’’ εντατικοποιεί περαιτέρω τις σπουδές μας , περιορίζει ακόμη περισσότερο την ελευθερία μας να διαμορφώσουμε την καθημερινότητα μας και τις συνθήκες σπουδών μας. Σε συνδυασμό με τον φόρτο εργασίας στη σχολή , τη συνεχώς αυξανόμενη δυσκολία και το υπέρογκο κόστος σπουδών, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την καθεμία/να μας .
Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη σε όλους μας , η ανάγκη για την νεολαία να συντονιστεί και να διεκδικεί μαζικά και συλλογικά . Για να ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν και να μην δεχτούμε ότι είμαστε η χαμένη γενιά . Γιατί η εντατικοποίηση των σπουδών μας και η αυστηροποίηση των πειθαρχικών διατάξεων έρχονται να μας επιβάλλουν μια καθημερινότητα ασφυστική, κόντρα στο πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε, το Πανεπιστήμιο των Αναγκών μας!
Όλοι & Όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, την Τετάρτη 17/02 , στις 13:30, στο Αμφ.1.2.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s