Όσα είπαμε νερό και αλάτι

Παρατηρώντας ένα- ένα τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον περασμένο Σεπτέμβρη, θα λέγαμε ότι πλέον οι ιδιωτικοποιήσεις αναδεικνύονται ως βασικός κόμβος της μνημονιακής πολιτικής. Μετά το λιμάνι του Πειραιά, πήραν σειρά τα αεροδρόμια, το Ελληνικό , και τώρα κινδυνεύουν να ξεπουληθούν 6 μεγάλες ΔΕΚΟ της χώρας. Μετ14543368_1791369311136761_76356153_nαξύ αυτών ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ,ΔΕΗ,ΕΛΤΑ. Στην μεγάλη εικόνα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το επικοινωνιακό πλαίσιο του ‘’δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς’’ εκτελεί αυτό που οραματιζόντουσαν να πράξουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ εξακολουθεί χωρίς ντροπή να αυτοπροσδιορίζεται ως μια αριστερή πολιτική δύναμη που μάχεται για τους αδύναμους ,προκειμένου να αντλήσει έτσι την κοινωνική συναίνεση ,κάτι που δεν κατάφεραν ΝΔ και Πασοκ. Με λίγα λόγια επιδιώκει να παραδώσει όλα όσα αποτελούν δημόσια περιουσία στους ιδιώτες. Γιατί όμως αυτό είναι κακό ?
Θα απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση, εξετάζοντας την πιο πρόσφατη επίθεση που δεχτήκαμε από την κυβέρνηση .Την ιδιωτικοποίηση του νερού. Την ένταξη δηλαδή των ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων . Ας σημειώσουμε αρχικά ότι το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων , γι αυτό και η ιδιωτικοποίηση του και επακόλουθα η εμπορευματοποίηση του και κατάργηση της παροχής του ως κοινωνικό αγαθό , αποτελεί το έπακρο της νεοφιλελεύθερης βουλιμίας.
Το γεγονός ότι το 53% των ΔΕΚΟ παραμένει στο δημόσιο, χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό τέχνασμα, για να αμφιταλαντευόμαστε για το αν είναι σωστό να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση ή όχι. Ας ξεκαθαρίσουμε απλά ότι η συμφωνία είναι , η ιδιωτική εταιρεία να αναλαμβάνει το ρόλο του εμπειρογνώμονα, να καθορίζει και να ηγείται της παραγωγικής διαδικασίας και της διαχείρισης του έργου. Αναλαμβάνει δηλαδή το Α και το Ω.
Η κυβέρνηση κλείνοντας μια τέτοια συμφωνία, ανοίγει το δρόμο στον ιδιώτη , να αυξήσει την τιμή του νερού, να μειώσει τους μισθούς, να περικόψει τα έξοδα που δαπανούνται για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας και εν ολίγοις να επιβαρύνει όσο επιθυμεί τις ζωές μας. Όλα αυτά γιατί , αφενός, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν υφίστανται ή και να υφίστανται προφανώς και δεν μπορούν να σου εξασφαλίσουν , όσα σου εξασφαλίζουν οι συλλογικές συμβάσεις με το δημόσιο. Αφετέρου , η τιμή του νερού πια, έγκειται στην επιθυμία του ιδιώτη. Και θα ναι σφάλμα να μην αναφέρουμε ότι, με την εμπορευματοποίηση του νερού, παύουν να υφίστανται τα κοινωνικά τιμολόγια που προστάτευαν τους πιο αδύναμους.
Παράλληλα, ο ιδιώτης, σε αντίθεση με την δημόσια υπηρεσία που δουλεύει υπό το πρίσμα της κοινωνικής χρησιμότητας, δουλεύει με σκοπό το μέγιστο ατομικό του κέρδος, θα χρησιμοποιήσει τεχνογνωσία διαφορετική απ’ την υπάρχουσα, η οποία θα του εξασφαλίζει όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Αυτή η λογική , πέρα απ’ το ότι οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας του νερού ,προφανώς και επηρεάζει τις θέσεις εργασίας του υπάρχοντος επιστημονικού προσωπικού. Η ‘’καινούργια’’ τεχνογνωσία, προβλέπει και τη μη ανανέωση των συμβάσεων, των ‘’παλιών’’ επιστημόνων , προκειμένου η εταιρεία να χρησιμοποιήσει το δικό της επιστημονικό προσωπικό. Αυτό επιτυγχάνεται με την εξασφάλιση πως η άντληση και η μεταφορά του νερού, θα γίνεται αποκλειστικά με την δικιά της τεχνογνωσία.
Εν κατακλείδι, θα μπορούσε να σχολιαστεί το γεγονός ότι το κόμμα που είχε αγωνιστεί στο παρελθόν εναντίων των προηγούμενων κυβερνήσεων , για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τώρα συνεχίζει το έργο τους. Σαν να μας λέει ‘’όσα είπαμε νερό και αλάτι’’. Οι εργαζόμενοι των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, με τις κινητοποιήσεις τους έχουν δείξει ότι δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να τα παρατήσουν. Ούτε κι εμείς. Έχει ήδη ανοίξει μια καινούργια σελίδα αναπαραγωγής της κοινωνικής ανισότητας και είναι στο χέρι μας το τι θα γράφει …

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s