Στο ίδιο έργο θεατές…

Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση ,τη Δευτέρα 12/12, ο Φοιτητικός μας Σύaebcba2d1b3c40f972585ae52e5010beλλογος αποφάσισε να εναντιωθεί στο καινούργιο πρόγραμμα σπουδών και στην εφαρμογή του. Πιο συγκεκριμένα, δεν δεχόμαστε ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο, στερούμενο οποιασδήποτε σοβαρής επεξεργασίας, αποτελεί μια κοπτοραπτική τίτλων μαθημάτων, έχοντας σαν αποτέλεσμα τόσο την εντατικοποίηση της καθημερινότητας μας, όσο και την υποβάθμιση του θεωρητικού υποβάθρου που θα λαμβάνουν οι φοιτητές. Με βασικό κριτήριο, την διατήρηση της ποσοτικής υπεροχής των μαθημάτων που ανήκουν στους ‘’ισχυρούς’’ τομείς έναντι των υπολοίπων, των οποίων τα μαθήματα συρρικνώνονται, προβλέπεται να συμπτύσσονται μεγάλα μαθήματα, όπως η Αντοχή των Υλικών με τη Μηχανική 2, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπως είπε ο ίδιος ο κοσμήτορας, οι φοιτητές να διαβάζουν κομμάτια της ύλης μόνοι τους. Επιπρόσθετα, η συμπύκνωση μαθημάτων ,λ.χ Σίδερα 1 με Σίδερα 2, αλλά και η μετακίνηση δύσκολων μαθημάτων ,όπως το Μπετό 1, σε μικρότερα εξάμηνα διαβρώνουν την ποιότητα των θεωρητικών και συνολικών γνώσεων που θα προσφέρει η σχολή. Στο σημείο αυτό, και συμπληρωματικά με το ότι βασικά μαθήματα, όπως το Μπετό 2, παύουν να ναι μαθήματα κορμού, αποτυπώνεται η αντίληψη σύμφωνα με την οποία, ο απόφοιτος θα πρέπει να ‘χει επιμέρους, τεχνικές και εξειδικευμένες γνώσεις και όχι ολοκληρωμένη αντίληψη του αντικειμένου. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγεται ο δρόμος τόσο για την αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα, λογική στην οποία κινείται και το επερχόμενο νομοσχέδιο για τους μηχανικούς, ενώ αφήνεται το περιθώριο για τη διάσπαση του, κάτι που προβλέπει η συνθήκη της Μπολόνια (σε 3 συν 2).

Την παραπάνω απόφαση μας, υπερασπιστήκαμε την Τρίτη 13/12, στη Γενική Συνέλευση Τμήματος, η οποία είχε καλεστεί για να εγκρίνει τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, το κλίμα ήταν εξ αρχής περιπαικτικό εις βάρος των φοιτητών που τοποθετούνταν, με τον κύριο Κοσμήτορα να βάζει χρονόμετρο μόνο κάθε φορά που τοποθετούνταν κάποιος συμφοιτητής μας. Επιπρόσθετα, σε καμία από τις ερωτήσεις που έγιναν, σε σχέση με το ποια ήταν τα κριτήρια διαμόρφωσης των προσχεδίων ή για ποιο λόγο δεν έγινε καμία συζήτηση στους Τομείς σχετικά με το πώς αποτιμούν τις αλλαγές που προβλέπεται να γίνουν, δεν πήραμε καμία απάντηση. Γιατί προφανώς η αλήθεια είναι αυτή που αναλύθηκε παραπάνω και ‘’δεν λέγεται’’. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι καθηγητές που είχαν εκφράσει το προηγούμενο διάστημα διαφωνίες σχετικά με το νέο Π.Σ, όταν πήγαν να τοποθετηθούν στη Γ.Σ.Τ, όπως τους προκαλέσαμε να κάνουν, τους ‘’ έκοψε’’ ο ίδιος ο κοσμήτορας, όπως έκανε και με τους φοιτητές που είχαν ζητήσει εκείνη την ώρα τον λόγο. Αυτή η πραγματικότητα απεικονίζει την πλήρη αυταρχικοποίηση της σχολής ,ακόμη και σε σχέση με το καθηγητικό σύνολο. Ο κύριος Κουτσογιάννης, λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο και καταπατώντας ακόμη και τη στοιχειώδη δημοκρατικότητα της διαδικασίας, προκάλεσε από μόνος του την διακοπή της.

Στο σημείο αυτό, θα ‘ταν σφάλμα να μην σημειώσουμε το γεγονός ότι, η διοίκηση της σχολής δεν είχε ενδιαφερθεί εξ αρχής για την γνώμη των φοιτητών. Ωστόσο , εμείς είμαστε αυτοί που παρακολουθούν στην ολότητα του το πρόγραμμα σπουδών και μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα από τον καθέναν, τις προβληματικές του. Τέλος, όπως αποφασίσαμε και στη Γενική Συνέλευση, δεν δεχόμαστε κανένας να αποφασίζει για ζητήματα που θα επηρεάσουν κυρίως την δική μας ζωή μες στη σχολή, χωρίς εμάς. Και πρέπει να αποτελεί εξίσου βασικό μας μέλημα , να αντιπαλέψουμε κάθε λογική που θέλει τους φοιτητές εξουσιαζόμενους και όχι συμμετέχοντες στις αποφάσεις που αφορούν πτυχές του πανεπιστημιακού βίου. Βάση λοιπόν της συλλογικής μας απόφασης και των παραπάνω συνθηκών , προφανώς και δεν επιτρέψαμε να γίνει η ψηφοφορία του νέου Π.Σ.
Στη νέα Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 19/12 στις 14.30 , καλούμαστε να αποφασίσουμε εκ νέου πάνω στο ζήτημα του προγράμματος σπουδών, με βάση τις καινούργιες εξελίξεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s