Τέταρτο και τελευταίο( ; )

Έως τις 19 Μάη και με τη διαδικασία του επείγοντος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή το νέο πακέτο μέτρων όπως αυτό συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Η συμφωνία αυτή που έκλεισε ανήμερα Πρωτομαγιάς περιλαμβάνει μέτρα που θα πλήξουν τα εργασιακά δικαιώματα και το ασφαλιστικό σύστημα ενώ θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση μεγάλου μέρους της κοινωνίας στο σύστημα υγείας και όχι μόνο.
Συγκεκριμένα, για το 2018 προβλέπονται μεταξύ άλλων: η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατομμύρια ευρώ, η μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, μείωση κατά 30% στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων σε διαγνωστικές εξετάσεις και 18446737_429394950774532_5447180139560629873_nφάρμακα, συνολική περικοπή 313 εκατομμυρίων ευρώ στην ιατρική περίθαλψη, κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους και νέα κριτήρια στην επιλογή δικαιούχων επιδόματος αναπηρίας. Για το 2019 δρομολογείται η περικοπή συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ και για το 2020 η δραματική μείωση του αφορολόγητου ορίου από 8.636 σε 5.681 ευρώ! Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πλήρωνε φόρο θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 600 ευρώ.
Ριζικές θα είναι όμως οι μεταρρυθμίσεις και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. Πέρα από την ψήφιση όλων των αντεργατικών νόμων από το 2011 και μετά, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα της εργοδοσίας προβλέποντας δικαίωμα για lock-out στις επιχειρήσεις. Βάζει επίσης νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών με την αύξηση του απαιτούμενου ποσοστού απαρτίας στο 50%, στα πρωτοβάθμια σωματεία. Τέλος, για 30 Κυριακές το χρόνο προβλέπεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και ο Πειραιάς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων ακολουθείται απαρέγκλιτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και του 17% της εταιρείας, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο το ποιοι θα είναι αυτοί που θα κλιθούν να πληρώσουν το τέταρτο μνημόνιο. Αυτοί που πλήρωσαν και τα προηγούμενα τρία. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα και εμείς. Οι νέοι και οι νέες, οι αυριανοί εργαζόμενοι ή άνεργοι. Η γενιά που τόσο συστηματικά και μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια εξωθείται στη μετανάστευση. Απέναντι στη νέα αυτή ολομέτωπη επίθεση στις ήδη υποθηκευμένες ζωές μας, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική και αποφασιστική. Δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Δε θα σωπάσουμε και δε θα ενημερωνόμαστε για το μέλλον μας από τις ειδήσεις. Θα το διαμορφώσουμε οι ίδιοι/ες μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και τη γενική μας συνέλευση.
Όλες και όλοι στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 15 Μάη για τη κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου απέναντι στη ψήφιση των μέτρων!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s