4 χρόνια αυτοδύναμη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, 4 χρόνια επιτυχίες!

Σε λίγες μέρες είναι οι φοιτητικές εκλογές και όπως όλοι θα έχουμε παρατηρήσει οι συνάδελφοι απο τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουν ξεκινήσει να ζητούν την ψήφο των φοιτητών, προκείμένου να αναδειχθούν για άλλη μια χρονία εγγυήτρια δύναμη μέσω της αυτοδυναμίας στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Απο την πλευρά μας, μιας και πλησιάζει αυτή η μέρα, συλλέξαμε τις καλύτερες στιγμές που μας χάρισε η αυτοδύναμη τα τελευταία τέσσερα χρόνια ΔΑΠ και σας τις παρουσιάζουμε:17499214_1371624656231513_6278063687704307358_n
Νέο Πρόγραμμα Σπουδών (2016-2017)
Την φετινή χρονιά ο Σύλλογος μας ήρθε αντιμέτωπος με την εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών. Δώσαμε καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς έναν αγώνα ενάντια στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών που έφερνε η κοσμητεία, το οποίο αλλάζει ριζικά όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τη σχολή μας. Πιο συγκεκριμένα εναντιωθήκαμε στην διάσπαση του πτυχίου σε 3+2 κύκλους σπουδών, στην αμφισβήτηση του ενιαίου πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού,στην περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών μας. Όσον αφορά στη στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, από την αρχή συντάχθηκε με την άποψη της διοίκησης , αναγνωρίζοντας ότι το Πρόγραμμα κινείται σε καλή κατεύθυνση, υπερψηφίζοντας το στην ΕΠΣ, χωρίς να έχει πάρει απόφαση ο Φοιτητικός Σύλλογος. Απέναντι στις ανησυχίες του ΦΣ σχετικά με την υποβάθμιση του πτυχίου του και του μέλλοντος των σπουδών του, η ΔΑΠ προέβαλλε το λαικίστικο επιχείρημα ότι ‘’ Επιτέλους πρέπει να αλλάξει το ΠΣ γιατί είναι παλιό ‘’ παραγνωρίζοντας ότι ένα ΠΣ δεν κρίνεται από την παλαιότητα του, αλλά από την ποιότητα του και τις ανάγκες που εξυπηρετεί. Επίσης πρόβαλλαν σαν επιπλέον επιχείρημα, την καλή πρόθεση της διοίκησης της σχολής, των ανθρώπων δηλαδή που προσέβαλλαν τις αποφάσεις του φοιτητών που εναντιώνονταν στο Ν.Π.Σ. , φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του συλλόγου. Ενδεικτικό είναι ότι πρίν την τελαυταία ΓΣ του συλλόγου , ο κοσμήτορας ανακοινώνει ότι στην Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών- που θα γινόταν την επόμενη μέρα της ΓΣ- θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις των φοιτητών. Στα ανεβασμένα στην ιστοσελίδα της Σχολής αρχεία ωστόσο, δεν υπήρχε η ψηφισμένη απο 179 άτομα πρόταση του ενωτικού αγωνιστικού πλαισίου, αλλά η μειοψηφούσα πρόταση της ΔΑΠ, η οποία αποτελούσε μια παραλλαγή της πρότασης της διοίκησης.
Εκτός απο την προφανή πλέον συνενόηση και συμπαράταξη της με τη διοίκηση, η ΔΑΠ χρησιμοπόιησε το παραδοσιακό της όπλο, τη μετατόπιση της συζήτησης στο δίπολο «κατάληψη-ανοιχτή σχολή». Ύστερα από πέντε μαζικές γενικές συνελεύσεις που απέρριπταν την πρόταση της διοίκησης, δημιουργώντας τεράστια πίεση τόσο στον κοσμήτορα όσο και στην πρυτανεία, οι κινηματικές διαδικασίες σταμάτησαν όταν στην έκτη συνέλευση υπερίσχυσε το πλαίσιο της ΔΑΠ. Φέρνοντας κόσμο στο αμφιθέατρο μόνο την ώρα της ψήφισης των πλαισίων, η παραπάνω παράταξη προκειμένου να ναι αυτή που θα σφράγιζε την έκβαση του ζητήματος και όχι το αγωνιστικό μπλόκ του συλλόγου, ευθύνεται για το ΠΣ που θα εφαρμοστεί από του χρόνου. Ευθύνεται για τις δυσμενείς συνθήκες που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του στις ζωές μας. Εμείς αναρωτιόμαστε πραγματικά αν και οι ίδιοι τολμάνε να το παρουσιάσουν σαν δικιά τους επιτυχία.
Όριο Δήλωσης Μαθημάτων (2015-2016)
Ας φέρουμε στο μυαλό μας όσα έγιναν πέρσι, σχετικά με το όριο δήλωσης μαθημάτων 12 μαθημάτων ανά εξάμηνο. Απέναντι στην παράλογη αυτή απόφαση της διοίκησης, ο σύλλογος μέσω ΓΣ ,αποφάσισε πως δεν θα δεχθεί κανένα όριο που τον εμποδίζει να καθορίζει μόνος του τις σπουδές του και θα εντατικοποιεί την καθημερινότητά του. Την απόφαση αυτή, για ακόμη μια φορά, η διοίκηση ,με χλευαστικό τρόπο, ξεκαθάρισε πως δεν θα τη λάβει υπόψη, αμφισβητώντας για ακόμη μια φορά την ύπαρξη του συλλόγου. Μπροστά στον τοίχο που ύψωσε ο κοσμήτορας , ο σύλλογος ανάγκαστηκε να απαντήσει με κατάληψη της σχολής. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξ’αρχής είχε ξεκαθαρίσει πως διαφωνεί πολιτικά με την εφαρμογή του ορίου δήλωσης, θεωρόντας όμως σωστό να εφαρμοσθεί από το σημερινό πρώτο έτος. Με τον τρόπο αυτό επιδίωκαν και να μην στρέψουν εναντίον τους φοιτητές μετακυλίοντας το πρόβλημα στους επόμενους εισαχθέντες που δεν μπορούσαν ούτε να διαμαρτυρηθούν, ούτε και να ψηφίσουν εφόσον δεν υπήρχαν στη σχολή. Υπό την πίεση των μη ομαλών συνθηκών λόγω της κατάληψης, η πλειοψηφία των καθηγητών, που δεν ήταν θερμοί υποστηρικτές του ορίου, στράφηκαν εναντίον της διοίκησης , θεωρώντας ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται τέτοια κατάσταση στη σχολή για ένα μέτρο το οποίο δεν αποφέρει σε κανέναν όφελος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στη Γενική Συνέλευσης Τμήματος, μια μέρα πριν τη ΓΣ των φοιτητών, ο κοσμήτορας να παραδεχθεί δημόσια ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να εφαρμόσει το όριο, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να βγάλει ανακοίνωση ότι το αποσύρει. Μην αναρωτιέται κανείς γιατί …τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…
Και παρόλο που το αυτονόητο θα ήταν, μετά από αυτή τη δήλωση, οι φοιτητές της σχολής να συνεχίζαν να διεκδικούν την μη εφαρμογή του ορίου, σε κανένα έτος και την αντίστοιχη γραπτή ανακοίνωση του κοσμήτορα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιμένει στην προτασή της. Να εφαρμοστεί δηλαδή το όριο από τους νεοεισαχθέντες. Χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά το δίπολο ‘’ ανοιχτή- κλειστή’’ σχολή και το γνωστό μηχανισμό της, πέτυχε να βγάλει τον κοσμήτορα από την δύσκολη θέση. Το αποτέλεσμα ήταν στην συνάντηση της διοίκησης της σχολής με τη ΔΑΠ, να αποφασιστεί η εφαρμογή του ορίου από τους σημερινούς πρωτοετείς. Για τους υπόλοιπους, η δήλωση των παραπάνω από δώδεκα μαθημάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί, μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα αιτήσεων. Σαν να μην έφτανε αυτό, την απόφαση αυτή την τροποποίησε μόνος του ο κοσμήτορας, καθιστώντας απαραίτητη για την δήλωση των παραπάνω μαθημάτων , την έγκριση από το σύμβουλο καθηγητή και την Γενική Συνέλευση Τμήματος. Εφαρμόζοντας έτσι πλαγίως, το όριο δήλωσης καθολικά.
Απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων ΕΜΠ (2013-2014)
Πέρα από τα ζητήματα της σχολής, έχει μεγάλη σημασία να δούμε την στάση που κράτησε η αυτοδύναμη( για πρώτη χρονιά) ΔΑΠ σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στην ιστορία του ΕΜΠ. Το φθινόπωρο του 2013,ο τότε υπουργός Δοικητικής Μεταρύθμισεις Κυριάκος Μητσοτάκης, και σημερινός πρόεδρος της ΝΔ σε συνεργασία με το Υπ.Παιδείας επιδίωκε να διαλύσει συθέμελα τη δημόσια παιδεία απολύοντας 1.349 υπαλλήλους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και συγκεκριμένα 399 από τους 883 υπαλλήλους στο ΕΜΠ. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τις 399 οικογένειες που πετιόνταν στο δρόμο, το ΕΜΠ συνολικά θα υπολειτουργούσε , ανοίγοντας το δρόμο στην είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου, στην κάλυψη βασικών λειτουργιών του ΕΜΠ ( βιβλιοθήκη, φύλαξη, δίκτυα ) από ιδιωτικές εταιρείες και στην συγχώνευση σχολών. Απέναντι σ’ όλα αυτά, η ΔΑΠ, δεν εναντιώθηκε ποτέ στις απολύσεις αυτές, με το πρόσχημα, ότι κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει αξιολόγηση του προσωπικού, ενώ θεωρούσε θετική την χρήση ιδιωτικού κεφαλαίου, για την κάλυψη των αναγκών του ΕΜΠ. Αυτό προφανώς δεν θα γινόταν από την μεριά των εταιρειών, χωρίς αντάλλαγμα. Επιπλέον χρησιμοποιώντας την αυτοδυναμία στο ΔΣ, δεν υπέγραφε για την διεξαγωγή ΓΣ του συλλόγου, εμποδίζοντας τον για 8 εβδομάδες να συζητήσει για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, με το αδιανόητο και αντιδημοκρατικό επιχείρημα ότι η ΓΣ θα αποφάσιζε κατάληψη της σχολής. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να κρατήσει το σύλλογο μακριά από αυτόν τον μαζικό και κρίσιμο αγώνα, υπογράφοντας μόνο όταν αυτός ήταν στο τέλος του.
Εν κατακλείδι, δεν χρειάζεται να ξαναδούμε τη χειραψία του υπεύθυνου της ΔΑΠ Πολ. Μηχ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να καταλάβουμε ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ. Πίσω από το προσωπείο των ‘’εθελοντών’’ που μοιράζουν σημειώσεις, προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους για τις ανάγκες του φοιτητή, βρίσκονται αυτοί που με τις πολιτικές τους επιλογές και την στάση τους μέσα στις σχολές, δημιουργούν πρόβλημα στις ζωές μας. Από την μια, βρίσκεται η συσστράτευση τους με όλες τις πολιτικές που πλήττουν τον κόσμο της εργασίας και την νεολαία. Είναι αυτοί που υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Από την άλλη, αντιλαμβανόμαστε ότι η παρουσία τους μέσα στη σχολή μας, έχει συνεισφέρει ώστε να εφαρμοστούν όλα όσα υποβαθμίζουν την ποιότητα των σπουδών μας, την καθημερινοτητά μας, το επίπεδο της γνώσης που αποκομίζουμε από τη σχολή, το πτυχίο μας. Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σ’ όλα αυτά. Να μην αφήσουμε τα μπλέ βαρίδια να μας πάνε πιο κάτω. Να σταθούμε επιτέλους στο μπόι των αγώνων μας, στο μπόι των ονείρων μας !
Οι σημειώσεις, τα δωρεάν βοηθήματα δεν θα βοηθήσουν κανέναν σε ένα Πανεπιστήμιο για λίγους όπως το οραματίζεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για αυτό στις φετινές εκλογές ας μην τους χαρίσουμε μια ακόμη αυτοδυναμία !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s