Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του Φ.Σ.

Καινούργια χρονιά-παρόμοια κατάσταση! Μετά την ευκαιρία μας να γνωριστούμε με τους νέους και να χαιρετηθούμε με τους παλιούς, καλούμαστε να απαντήσουμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε τόσο στη σχολή μας όσο και ευρύτερα στην κοινωνία. Για ακόμη μια χρ12828532_588387091338210_7861691856353265217_oονιά οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να βιώσουν μία σημαντική στέρηση των φοιτητικών τους παροχών και θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν τα σχεδιαστικά υλικά για το μάθημα του Τεχνικού σχεδίου.
Την ίδια στιγμή που οι δωρεάν φοιτητικές παροχές τείνουν να εξαφανιστούν, γίνεται αισθητή η προσπάθεια εντατικοποίησης της σχολής. Από την μία για πρώτη φορά εφαρμόζεται όριο στη δήλωση μαθημάτων, που οι νεοεισαχθέντες θα είναι ικανοί να δηλώνουν μέχρι 12 μαθήματα το κάθε εξάμηνο. Ενώ από την άλλη, κατατέθηκε πρόσφατα από την διοίκηση της σχολής ένα προσχέδιο σχετικά με την αλλαγή του προγράμματος σπουδών της σχολής μας. Ένα προσχέδιο που δεν θα πρέπει να μας απασχολεί μόνο το περιεχόμενο του, αφού εμπεριέχει εμφανή στοιχεία εντατικοποίησης, όπως την τοποθέτηση δύσκολων μαθημάτων σε μικρότερα εξάμηνα και την εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων ,αλλά και τον τρόπο που ενδέχεται να εγκριθεί, δηλαδή μέσω του νεοσύστατου οργάνου. Αυτού της κοσμητείας η οποία θα απαρτίζεται μόνο από τον κοσμήτορα, τους εκπροσώπους των τομέων και έναν εκπρόσωπο-γλάστρα των φοιτητών αφού δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου αγνοώντας έτσι και πάλι την γνώμη των φοιτητών στα ζητήματα των σπουδών τους.
Και για να ξεφύγουμε λίγο από τον μικρόκοσμο του πανεπιστημίου, που κάποιοι θα λέγανε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια απίστευτη παράσταση υποταγής προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση των υποδομών παροχής νερού(ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ).Μια κίνηση που προσδιορίζεται ως μέτρο αναπτυξιακής πολιτικής , ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ένα εργαλείο για την περαιτέρω άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς όπως έχει παρατηρηθεί σε παρόμοια παραδείγματα άλλων χωρών ότι η πρόσβαση σε φθηνό και καθαρό νερό θα εξαρτάται από το βιοτικό επίπεδο, αποκλείοντας μεγάλη μερίδα των πολιτών που αδυνατούν να το εξασφαλίσουν .Με αυτόν τον τρόπο ένα βασικό κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε ένα προϊόν με νέο πεδίο κερδοσκοπίας.
Στην παρούσα συγκυρία υποχρέωση μας είναι να αναφερθούμε στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες στην τραγική οδύσσεια των ανθρώπων αυτών οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο σε μια άλλη χώρα. Αν και πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει ‘αγκαλιάσει’ τους ανθρώπους αυτούς και έχει δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της, τελευταία παρουσιάζεται μια έξαρση ξενοφοβικού παραληρήματος σχετικά με την ένταξη των παιδιών των προσφυγών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εμείς οφείλουμε να επιμείνουμε και να συμπαραταχθούμε με τους πρόσφυγες στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους .Συνεπώς για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για ότι αλλό απασχολεί τον σύλλογο μας καλούμε σε νέα Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 25/10, στις 14:30, στο Αμφ 1,2.

Σχολιάστε