ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Όπως γνωρίζουμε όλοι-ες,την Τετάρτη 18/10/17 πραγματοποιήθηκε,ύστερα από αίτημα του ΔΣ, ανοιχτή ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις. Θυμόμαστε όλοι ότι οι διευκρινίσεις επί των μεταβατικών διατάξεων που είχαν δημοσιευτεί την τελευταία εβδομάδα της εξεταστικής  του Σεπτεμβρίου παρουσίαζαν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση ,σε σχέση με τις μεταβατικές που είχαν ψηφιστεί μαζί με το ΝΠΣ τον περασμένο Απρίλη. Προφανώς η ίδια η ανάγκη για ανοιχτή ενημέρωση φανερώνει την ασάφεια και την προχειρότητα που διαπερνούν  το κείμενο των μεταβατικών διατάξεων. Ανάλογη ήταν και η κατάσταση στην ενημέρωση, η οποία συνοδεύτηκε με περίσσιο χλευασμό από τη μεριά της διοίκησης προς τους φοιτητές που είχαν έρθει να θέσουν τα ερωτήματα τους.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το ποια είναι επαρκήςτεκμηρίωση της αίτησης, ώστε ένας φοιτητής που έχειπεράσει ένα μάθημαεπιλογής που καταργείταινα απαλλαγεί από  ομάδα  επιλογής, ο κοσμήτορας τεχνηέντως απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση.Το μόνο που ακούσαμε από τον κοσμήτορα επανειλημμένα είναι πως εναπόκειται στην ευχέρεια της Επιτροπής Σπουδαστικών Θεμάτων, το αν θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις. Επιπρόσθετα, παρ’ όλο που οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν για τα μαθήματα που κατεβαίνουν εξάμηνο ότι θα διδάσκονται μεταβατικά και στο χειμερινό και στο εαρινό εξάμηνο, αυτό δεν ισχύει για την Εδαφομηχανική1, καθώς και για άλλα δυο μαθήματα της κατεύθυνσης των Γεωτεχνικών. Στην ερώτηση μας για ποιο λόγο ,εκτός από τους προεγγραφέντες, όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα στο τρέχον εξάμηνο , η επιτροπή μας έδωσε την πολύ συνεπή απάντηση <<δεν μας έβγαινε αλλιώς>>. Καταλαβαίνουμε ,λοιπόν,πως δεν ήταν αβάσιμες οι ενστάσεις μας πέρυσι για τον αν ένα τόσο πρόχειρα γραμμένο πρόγραμμασπουδών θα μπορέσει να εφαρμοστεί χωρίς να επιβαρυνθούν οι φοιτητές.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εκ των πραγμάτων διαλύεται ο βασικός εφησυχασμός που καλλιεργούσε τόσο καιρό η διοίκηση. Η υπόσχεση της μη-επιβάρυνσης του φοιτητή με έξτρα μαθήματα καταρρίπτεται καθώς ο μεταβατικός χαρακτήρας του προγράμματος σπουδών απευθύνεται μόνο στη χρονιά 2017-18.Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής δεσμεύεται φέτος να περάσει το ένα εκ των δύο μαθημάτων που συμπτύσσονται υποχρεωτικά, διαφορετικά από το επόμενο έτος, με την πλήρη εφαρμογή του ΝΠΣ, θα χρωστάει το ολόκληρο ενοποιημένο. Το ίδιο ισχύει και για τα κατηργημένα μαθήματα επιλογής, αφού τότε δεν θα υφίσταται καν το αίτημα απαλλαγής από την ομάδα.

Όσον αφορά την ίδια τη στάση της Διοίκησης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η αδυναμία απάντησης στα κρίσιμα και βασικά ερωτήματα των φοιτητών επιχειρήθηκε να καμουφλαριστεί με χλευαστικές απαντήσεις προς τους φοιτητές. Παράλληλα, ο Κοσμήτορας αντιμετώπισε τις δικαιολογημένες ενστάσεις των φοιτητών  με την γνωστή ατάκα <<καταγράφεται>> αλλά και την καινούρια-και πλήρως ασυνεπή απάντηση-<<αν μπορούσατε να τα φτιάχνατε εσείς καλύτερα>>. Το γεγονός ότι η Επιτροπή Σπουδαστικών Θεμάτων και ο Κοσμήτορας συνεννοούνταν εκείνη τη στιγμή για τις προβληματικές που προέκυπταν επί των μεταβατικών διατάξεων αναδεικνύει  την όλη προχειρότητα που διέπει το ΝΠΣ. Πολύ περισσότερο, αποτυπώνεται μέσα από την ενημέρωση το κλίμα πειθάρχησης, που επιδιώκουν να επιβάλλουν, αλλά και η τιμωρητική διάθεση απέναντι στους φοιτητές, καθώς η πρόεδρος της ΕΠΣ αντιλαμβάνεται ότι δεν έχουν πρόβλημα οι μεταβατικές διατάξεις αλλά το ότι οι φοιτητές δεν έχουν περασμένα όλα τα μαθήματα στην ώρα τους. Από τη στιγμή που μαζί με τον Κοσμήτορα φτάνουν στο σημείο να δικαιολογούν όλα τα ελαττώματα των μεταβατικών διατάξεων με το επιχείρημα <<αν οι φοιτητές δεν όφειλαν κανένα από αυτά τα μαθήματα τώρα δεν θα χρειαζόταν να συζητάμε>>, αμφισβητείται αυτομάτως το δικαίωμα του φοιτητή να διαμορφώνει ο ίδιος το πρόγραμμά του με βάση τις ανάγκες του.

Από τη μεριά μας καταγγέλλουμε την χλευαστική στάση της Διοίκησης απέναντι στους φοιτητές, την ασυνέπεια-αδιαφορία της για την ομαλότητα και την ποιότητα των σπουδών μαςαλλά και το ότι εμείς οι ίδιοι καταντάμε πειραματόζωα στη διαδικασία εφαρμογής του ΝΠΣ. Η κριτική και οι ενστάσεις μας όσον αφορά τις μεταβατικές διατάξεις δεν είναι ασύνδετες με την κριτική που ασκούσαμε  στο ΝΠΣ. Η λογική της επιδερμικότητας που διακατέχει τις μεταβατικές διατάξεις είναι συνέχεια της επιδερμικότητας με την οποία σχεδιάστηκε το νέο πρόγραμμα σπουδών. Η συνέχεια της υποβάθμισης της ποιότητας των σπουδών μας φανερώνεται με το να μετακυλίονται οι επιπτώσεις του κακοφτιαγμένου προγράμματος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών.

Εν κατακλείδι, αντιλαμβανόμαστε ότι για ακόμη μια φορά είναι στο χέρι μας το αν θα επιτρέψουμε την υπονόμευση των συνθηκών υπό τις οποίες σπουδάζουμε. Πολύ περισσότερο  είναι χρέος όλων μας να σπάσει η αυταρχικότητα της Διοίκησης ώστε οι κλειστές πόρτες απέναντι στις ανησυχίες και στα αιτήματα των φοιτητών να μην αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα μέσα στη σχολή.

Σχολιάστε