ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 18/10/22

Έχοντας πλέον ξεκινήσει τα πρώτα μαθήματα της χρονιάς, έρχεται η στιγμή που ο Φοιτητικός Σύλλογος των Πολιτικών Μηχανικών θα πραγματοποιήσει και πάλι μία Γενική Συνέλευση όπου όλες και όλοι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της σχολής θα έρθουμε σε επαφή, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε.

Μα τι είναι επιτέλους η Γενική Συνέλευση και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η Γενική Συνέλευση αποτελεί την πιο σημαντική διαδικασία του φοιτητικού συλλόγου. Πρόκειται για μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία, όπου όλοι και όλες συζητάμε και συμμετέχουμε στην λήψη της απόφασης του φοιτητικού συλλόγου. Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις μπορούμε να διεκδικούμε καλύτερους όρους σπουδών, να αντιταχθούμε σε μέτρα που μας πλήττουν ή να συνδεθούμε με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που μας αφορούν, κάνοντας συλλογικά τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Γιατί τώρα;

Άλλωστε μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ) που πρωτοεμφανίστηκε στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, ύστερα από τόσες αναβολές, στις πύλες του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ μαζί με ΜΑΤ και ΟΠΚΕ και την σκληρή καταστολή που δέχθηκαν φοιτήτριες και φοιτητές στους δρόμους και τις πύλες των σχολών τους είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο ο Σύλλογος να μπορέσει να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις.  

Είναι γεγονός ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι μαζί με καθηγητές και καθηγήτριες βρεθήκαμε έγκαιρα στις πύλες και σε καθημερινή μάλιστα βάση πετυχαίνοντας την προσωρινή υποχώρηση των ΟΠΠΙ,ΜΑΤ,ΟΠΚΕ! 

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία!

Όσο και αν η κυβέρνηση της ΝΔ και η παράταξή της η ΔΑΠ ευαγγελίζονται ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία συνεπάγεται την “δημοκρατία και τον εκσυγχρονισμό των ιδρυμάτων” εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι το να φέρνεις οπλισμένους με χημικά, γκλοπ, αλεξίσφαιρα και περίστροφα με την συνοδεία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στις σχολές συνεπάγεται μόνο την ανεξέλεγκτη χρήση βίας και την καταστολή αγώνων και ιδεών. Τα πανεπιστήμιά μας είναι χώροι ελεύθεροι, χώροι πολιτισμού και γνώσης και μέσα σε αυτά θέλουμε να μπορούμε να συζητάμε, να προβληματιζόμαστε, να κάνουμε συναυλίες και εκδηλώσεις, να μαθαίνουμε να ζούμε και να διεκδικούμε συλλογικά! 

Παράλληλα, βρισκόμαστε και σε μία περίοδο όπου η ακρίβεια πλήττει την καθημερινότητά μας τόσο μέσα στη σχολή όσο και έξω από αυτή. Ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με λογαριασμούς και ενοίκια που ολοένα και αυξάνονται, βασικά αγαθά και τρόφιμα που διαρκώς ακριβαίνουν ενώ παράλληλα η αύξηση της βενζίνης προμηνύει έναν πραγματικά δύσκολο χειμώνα. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να απαιτήσουμε δωρεάν και επαρκείς φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση) και να παλέψουμε συλλογικά για επαρκείς υποδομές στη σχολή μας. 

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, τα προβλήματα και οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι παραπάνω από εμφανείς. Οι φοιτητές/τριες του 1ου έτους κάνουν τα μισά μαθήματα εκτός σχολής λόγω έλλειψης κατάλληλων αιθουσών και καθηγητικού προσωπικού (ενώ χάνουν και το μάθημα της Ανάλυσης 1 την Παρασκευή επειδή ο ίδιος καθηγητής διδάσκει σε 2 σχολές την ίδια ώρα!) και καλούνται για μία ακόμη χρονιά να πληρώσουν για σχεδιαστικά υλικά αν θέλουν να περάσουν το μάθημα της Οικοδομικής. Επιπλέον, υπάρχουν μαθήματα μεγαλύτερων εξαμήνων που δεν έχουν καν καθηγητή! 

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το διαχρονικό πρόβλημα με το όριο δήλωσης μαθημάτων. Το να μην μπορούμε να δηλώσουμε πάνω από 10 μαθήματα ανά εξάμηνο την στιγμή που ισχύουν οι διαγραφές στα 8 έτη δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και ουσιαστικά έρχεται να μας τιμωρήσει σε περίπτωση που δεν περάσαμε τα μαθήματά μας στην ώρα μας! Πρόκειται για μία ανούσια προσθήκη στην ήδη ασφυκτική και εντατικοποιημένη καθημερινότητά μας που μας γεμίζει άγχος και πετυχαίνει πρακτικά το διάβασμα και το πόσα μαθήματα να περνάμε να μονοπωλεί την σκέψη μας! Παλεύουμε για μία καθημερινότητα που δεν θα είναι ασφυκτική, γιατί οι ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών είναι αναγκαίοι τόσο για αξιοπρεπείς σπουδές και πλήρη κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου, όσο και για να μπορούμε να ασχοληθούμε με πράγματα που μας ενδιαφέρουν εκτός μαθημάτων.

Εμείς απέναντι σε όλα αυτά, φανταζόμαστε ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και ελεύθερο που μας χωράει όλες και όλους και μπορούμε να σπουδάσουμε χωρίς αποκλεισμούς! Έναν χώρο που δεν θα αποτελεί ένα εξεταστικό κέντρο αλλά έναν ζωντανό κοινωνικό χώρο, στον οποίο θα βρισκόμαστε με τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριες μας θα συζητάμε και θα ανταλλάσσουμε απόψεις, όπου η αμφιβολία και η αμφισβήτηση υπάρχουν, όπου θα αγωνιζόμαστε συλλογικά απέναντι σε όσα μας πλήττουν.

 Ο δρόμος που πιστεύουμε πως πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτός της διεκδίκησης έναντι της αδράνειας! Είναι αυτός της δημιουργίας ενάντια σε αυτόν της υποβάθμισης!

Γι’ αυτό μαζευόμαστε όλες και όλοι στην Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου την Τρίτη 18/10 στο αμφιθέατρο ½  στις 13:30 !

Σχολιάστε